609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

CONFERÈNCIA
Dr. RICARD V. SOLÉ
ICREA-Complex Systems Lab UPF-IBE

Una distància amb la societat que va creixent a través de les tecnologies robòtiques, els científics creuen que és una acceleració que mou un gran interès social. Ensenya una exposició en la primera part una imatge d’una esportista sense cames i amb pròtesis corre amb competició. Fa una comparació amb les pròtesis antigues i en l’actualitat han canviat considerablement. Una altre innovació és la tècnica del 3D que et porta a una altre dimensió impensable que obre moltes preguntes i molt poques respostes, gairebé cap. Continuat amb les imatges de l’exposició explica de quina manera es pot manipular la ment , o sigui les capacitats augmentades. El futur de la espècie, una persona a l’altre punta del món, es podran comunicar a través de pròtesis augmentades en 3D. Fins i tot pròtesis d’aquets complerts que poden, experimentalment, moure les extremitats, o els que estan en coma vegetatiu poden sentir; els robots connectats un a Barcelona i l’altre a Londres es comunicaven a traves d’una programació molt acurada. I ha tot un rang de coses com per exemple controlar la sang, fer transfusions, perquè la sang porta molècules que poden aturar l’envelliment, poder fer òrgans amb cèl·lules mare ; tot això indica, doncs que hi ha factors revolucionaris d’aquí a poc temps. Les cèl·lules parlen entre elles i a través d’una pròtesi es poden fer servir per guarir mal formacions (tràquees infantils), com és el cas d’un nen amb mal formació de tràquea. Un altre cas curiós, un senyor que no podia veure el colors i a través de 3D i amb un sensor pot detectar tipus de colors que n’hi nosaltres podem veure; un cec, amb sensors amb sensors pot veure i fins i tot escalar una pare amb un guia al davant. Els ordinadors personals, en el món virtual, poden interaccionar entre sí. Els robots, la gran metàfora, del món tecnològic, poden maures i fer treballs humans, se’n diuen hominoides i molts ja estan en grans industries suplint treballs de l’home, segurament que en el futur la màquina substituirà a l’home. Conversacions virtuals entre màquines, no significa que siguin intel·ligents, sinó que s’han de programar amb molta cura; dues màquines una davant de l’altre es poden comunicar si estan programades i fer-se preguntes retòriques, però les màquines no tenen consciència, aquí hi ha el repte. En un robot programat , un periodista li fa una entrevista dient què passarà als humans si vosaltres domineu la terra, i el robot li contesta que seran els dominadors. Això preocupa, el fet que el robot pugui suplir a l’home, però el fet és que ajuden a moure objectes pesats feixucs per l’home; fins i tot hi ha robots que es reconeixen entre ells si estan ben programats i podent evolucionar, amb un programa de neurones, cooperant entre sí; tenim els robots domèstics i quan un d’ells veu que se li acaben les piles i ha de recarregar, però la font de carga està ple de robots, emet unes senyals vermelles i tots marxen deixant pas al robot que vol la font d’aliment. El que és més difícil és programar i saber com desenvolupar la sintaxis per un robot, aleshores mai seran intel·ligents, malgrat això, què passarà quan hi hagi robots que puguin interactuar amb nosaltres. Això planteja problemes, sobretot a nivell de consciència perquè pot haver-hi robots que li diguin a una persona que té Alzheimer: “si vols t’esborro la memòria”. El fet és que, a través de 3D pots anar a una altre dimensió i conviure amb altres persones, veure’t a tu mateix doblat i si et toques l’esquena et penses que és algú i ets tu mateix. Això és memòria associativa quan estàs a una altre dimensió a través de la tecnologia 3D. Els ordinadors supliran gran part del treball humà a través de xarxes i fins i tot podran reconèixer l’estil d’un pintor, imatges de Vincent van Gogh. Hi ha empreses que ja preparen la cadena virtual i no tardarem massa a veure coses impensables com és veure un món virtual amb 3D i un matix a dins d’quest món.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »