609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Fòrum
Dr. Xavier Luri

Prof. Departament Astronomia i Meteorologia – UB

En veure que la vida a la Terra està arribant al final, un grup d’exploradors liderats pel pilot Cooper (McConaughey) i la científica Amelia (Hathaway) s’embarca en la que pot ser la missió més important de la història de la humanitat i emprenen un viatge més enllà de la nostra galàxia en el qual descobriran si les estrelles poden albergar el futur de la raça humana. Se’n parla des d’un punt de vista de la física amb el suport de la NASA, explicant les el per què s’endinsa en una “forat de cuc”. En física, un forat de cuc, també conegut com un pont Einstein-Rosen, és una hipotètica característica topològica d’un espaitemps, descrita per les equacions de la relativitat general, la qual és essencialment “una drecera” a través de l’espai i el temps. Un forat de cuc té com a mínim dos extrems, els quals estan connectats per una única “gola”, fent que la matèria es pugui “desplaçar” d’un extrem a l’altre a través d’ella. Avui dia encara no s’ha descobert cap prova que l’espaitemps conegut contingui estructures d’aquest tipus, és a dir, els forats de cuc són una teoria hipotètica. En veure que la vida a la Terra està arribant al final, un grup d’exploradors liderats pel pilot Cooper (McConaughey) i la científica Amelia (Hathaway) s’embarca en la que pot ser la missió més important de la història de la humanitat i emprenen un viatge més enllà de la nostra galàxia en el qual descobriran si les estrelles poden albergar el futur de la raça humana. Dr. Xavier Luri, expert en pel·lícules de ciència ficció, fa una descripció a l’abast de tothom del que representa poder anar a l’espai, cosa impossible per moltíssims inconvenients físics (lleis) i pel propi espai. Valora les pel·lícules de ciència ficció com a cap davanteres de fets extraordinaris i que poden ser una realitat molt a llarg termini. No així poder entrar dins d’un “forat negre” en tant que ens convertiria en el que s’anomena “allargament espagueti” doncs així quedaria el nostre cos, allargat fins a quedar destrossat. Explica què és un forat negre: una concentració de matèria d’altíssima densitat, tal que la seva força gravitatòria és tan elevada que la velocitat d’alliberament és superior a la velocitat de la llum. Per tant, res que es trobi dins del seu horitzó d’esdeveniments pot escapar-se’n, excepte per mitjà de l’efecte túnel quàntic. El terme “forat negre” no s’ha d’entendre com un “forat” en el sentit usual del terme, sinó com una regió de l’espai de la qual res no pot escapar, ni tan sols la llum. És per aquest motiu que se’ls anomena “negres”.

.Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »