609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Dr. Enrique Fernández
Catedràtic de Física Atòmica Molecular i Nuclear, UAB

Segons les observacions de la radiació de fons, l’Univers està format per un 24% de matèria fosca, mai s’ha detectat i per un 71,4% d’energia fosca, de la que no se’n sap res . La “constant cosmològica”: Einstein pensava que l’Univers era estàtic i li calia ajustar les equacions, utilitzant “la constant cosmològica”, però pensant que havia comés un error. Ara bé, per geometria de l’univers s’entén la forma i l’estructura que te l’univers en el seu conjunt. La geometria ve condicionada per les quantitats de matèria i energia presents, que posen en acció dues tendències oposades: l’atracció gravitatòria que depèn de la matèria i que tendeix a concentrar-ho tot i l’expansió, que depèn de l’energia i que tendeix a allunyar tots els objectes, uns dels altres. Les darreres observacions del WMAP mostren un Univers pla, explicant les supernoves i nanes blanques. Hi ha un tipus de supernoves que resulten de l’evolució de una estrella binària formada per dues estrelles poc massives. Quan una de les dues estrelles ha esgotat el seu combustible, l’hidrogen, es converteix en una nana blanca que es va apagant lentament. Quan la segona estrella es va quedant sense hidrogen comença el seu declivi, va augmentant el seu volum, convertint-se en una geganta o geganta vermella, perdent les seves capes exteriors. Quan aquesta segona estrella acaba la fase de geganta, passant a ser una altra nana blanca, part de la seva massa ha passat a la primera. L’augment de massa de la primera fa que el seu nucli quedi sotmès a una gran pressió, iniciant-se un procés de fusions nuclears que provoquen una espectacular explosió (supernova) d’ambdues estrelles alhora. Les supernoves Ia són molt útils perquè són molt brillants i es poden veure des de molt lluny i a més a més, la lluminositat absoluta és molt similar en totes elles, el que fa que puguin ser utilitzades per a mesurar distàncies, per un procediment similar al de les estrelles cefeides.Expansió accelerada de l’univers: Un Univers amb energia fosca s’està accelerant molt ràpid. L’energia fosca va accelerant la velocitat d’expansió Física del Univers accelerat . Matèria i energia fosques: El 95% del contingut de matèria i energia de l’Univers ens és desconegut.? No només no el podem veure, sinó que sabem que es tracta d’unes substàncies diferents dels àtoms que formen les estrelles i els planetes, els àtoms que tenim al cos i que respirem. És a dir, aquest 5% de matèria i energia que sí que coneixem. Per què en diem matèria fosca: perquè gran part del que hi ha allà fora és fet d’una substància estranya que no fa llum ni tampoc fa ombra, en diem matèria fosca. A més, cada cop tenim més evidències de l’existència d’una energia que empeny el cosmos i n’accelera l’expansió. En diem energia fosca i és la responsable que el futur de l’Univers. Va explica el procés PAU que es va servir per estudiar l’energia fosca . Va ensenyar que PAU és una càmera dissenyada i construïda per diverses institucions espanyoles dins el projecte PAU (Physics on the Accelerating Universe) per a l’estudi de l’energia fosca de l’Univers, ha vist la seva primera llum. Els centres participants en el projecte són ICE (IEEC-CSIC), IFAE i PIC de Catalunya i CIEMAT i IFT/UAM de la Comunitat Madrid. PAU és una càmera la finalitat de la qual és obtenir imatges astronòmiques que és innovadora, tant des d’un punt de vista tecnològic com per el que fa a la recerca que portarà a terme. És la primera càmera construïda amb fibra de carbó per tal d’alleugerir-la. La seva part sensible està composada per un mosaic de 18 detectors CCD que permeten cobrir un ampli camp de visió, en el qual hi cap quatre vegades la Lluna. Està equipada amb sis filtres de banda ampla i 40 de banda estreta amb els que es pot aconseguir l’espectre de baixa resolució de 50.000 objectes simultàniament cada nit. Mercès a tot això, PAU podrà mesurar la distància i la velocitat de milers de galàxies amb una precisió i una quantitat no assolides fins ara. Amb això s’obtindrà la distribució de l’energia, anomenada fosca que en constitueix un 70% de l’Univers i que dóna lloc a la seva expansió.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »