609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Dr. Jordi Llorca
Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya
Director del Centre de Recerca de Nanoenginyeria de la UP

QUÈ ÉS UN ASTEROIDE? n asteroide és un objecte sòlid, més petit que un planeta, que orbita al voltant del Sol. Els científics no es posen d’acord sobre la seva definició exacta. La Unió Astronòmica Internacional parla de “planeta menor” per referir-se als objectes més petits que un planeta. Els asteroides, compostos majoritàriament per roca i metalls, són, com els cometes, vestigis de la formació del sistema solar. Els planetes són constantment bombardejats per aquests objectes, com es pot comprovar mirant la superfície de la Lluna, plena de cràters. Un asteroide passa cada uns 40 anys prop de la Terra. Només hi topa, però, de mitjana, cada 1.200 anys. QUÈ ÉS UN METEORIT? Un meteorit és un objecte sòlid originat a l’espai, generalment petit, que sobreviu l’impacte amb la superfície terrestre. Els meteorits penetren en l’atmosfera terrestre a una gran velocitat -d’11 a 74 km/s-. En travessar-la, s’escalfen a causa del fregament amb l’aire, les molècules d’aire absorbeixen part de la calor que desprèn el meteorit i emeten llum formant el que s’anomena un meteor o estrella fugaç. Cada any topen amb la Terra uns 3.300 meteorits, però la majoria ho fan en zones deshabitades -oceans o deserts-. Així, cada any només es registren unes 6 caigudes de meteorits i unes 10 trobades -quan es troba el meteorit sense poder determinar quan ha caigut. La majoria de meteorits deriven de petits objectes astronòmics anomenats meteoroides, tot i que de vegades també es produeixen per impactes d’asteroides. ELS COMETES son cossos menors formats per un nucli de un quants quilometres de diàmetre i esta format principalment per : glaç i pols i en menys quantitat per metà i amoníac en estat sòlid. Les restes d’asteroides o cometes que viatgen per l’espai s’anomenen meteorits . Quan xoquen amb la superfície d’un planeta o d’un satèl·lit , s’hi formen grans cràters d’impacte. Si son petits,, quan entren en l’atmosfera ,aquests cossos es cremen o es desintegren i produeixen una intensa lluminositat . Com que travessen el cel a gran velocitat els anomenem estels fugaços . Els cometes només son visibles quan s’acosten al Sol i quant mes s’acosten al Sol es forma una vistosa cua que a diferencia dels astres .Quan s’acosten al Sol els components del cometa comencen a evaporar-se i arrosseguen partícules de pols que formen la cabellera , o coma i la cua . Cada vegada que el cometa s’apropa al Sol va perdent part de la seva massa . L’impacte del meteorit contra la terra produeix gran quantitat d’energia.
Els asteroides són uns cossos menors de composició rocosa. La majoria dels asteroides es troben entre Mart i Júpiter i formen el famós cinturó d’asteroides.Format per desenes de milions d’asteroides. La causa per la que el cinturó d’asteroides es torba entre Mart i Júpiter , es per què quan es van començar a formar els planetes algunes parts, es a dir, restes es van quedar al voltant de Júpiter gracies a la seva atracció de gravetat. Desert d’Atacama a Xile – on va estar el conferenciant, entre molts altres – és el desert més àrid del món, que s’estén pel nord de Xile. Amb una extensió superior als 105.000 km², està situat més o menys damunt el Tròpic de Capricorn, semblantment al desert del Kalahari o al Gran Desert Australià. Va passar unes imatges precioses amb el seu equip en busca de meteorits explicant que són negres perquè al ratllà l’atmosfera la capa que porten el ferro s’ennegreix. Impressionant la imatge de la serp que si et pica només et queden 20 minuts de vida, no tens cap salvació.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »