609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Dr. IGNASI RIBAS – Investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai, CSIC.

CERCANT UNA NOVA TERRA (primera transparència de la conferència), entre les quals, n’hi va haver moltes interessantíssimes i de gran valor pedagògic.  Els exoplanetes són planetes que estan fora del sistema solar. Tot seguit, es fa una dues preguntes: És el nostre l’únic sistema planetari a l’Univers?, És la Terra  l’única planeta amb vida a l’Univers?. La resposta resumida és: tenim la sort de viure en un moment en què aquestes preguntes es poden respondre científicament i les exposa explicant la vida al Sistema Solar: Mart i Venus podrien haver tingut aigua líquida en el passat. Tità tè una atmosfera molt rica i Europa podria tenir aigua sota la superfície. Pel que fa al planeta Mart, comenta que, Schiaparelli i Lowell van veure “canals” a la seva superfície (finals del segle XIX) i s’han enviat més de 50 missions a Mart des dels anys 60 i cap senyal de vida. Entra a comentar que hi ha marques d’erosió a la superfície i roques que es fan en aigua = aigua líquida en el passat. (transparència); Europa: té plaques de gel esquerdes que es mouen i pocs cràters, segurament que hi ha un Oceà d’aigua salada al subsòl. Les tècniques per trobar exoplanetes són dues: 1) Velocitats radials: moviment reflex i 2) Trànsits: Eclipsi de l’estrella per part del planeta i explica abastament en què consisteixen i que fan servir, sobretot la tècnica Transit. Cometa les fases de HD 209458 molt similar al nostre Sol  i es classifica com una nana groga , es  troba a una distància d’uns 150 anys llum.  El primer exoplaneta: Al 1995 es va descobrir el primer exoplaneta, el 51 Pegasi b (un gegant de gas prop de la seva estrella (un Júpiter calent, però no hi ha vida), trobat per Michel Mayor i Didier Queloz. És un planeta molt calent, amb una temperatura entre els 1000ºC i els 2000ºC. També s’han començat a trobar planetes “similars” a la Terra, que donen voltes a dues estrelles. Seguidament, explica que per viure en un planeta, cal que hi hagi aigua líquida a la superfície. De fet, comenta, en el Sistema Solar hi ha planetes petits i rocosos prop del Sol i planetes gegants de gas més llunyans. Explica la diapositiva: Relative Size of the Alpha Centauri System i els Trànsits des de l’espai amb Kepler + K2 (NASA). Kepler missió finalitzada i K2 en operació  (març 2009 – maig 2013) i juny 2014 -). Tranparència de Kepler Planets = un belleguedís de planetes i cascun amb el seu nom (Kepler 11d – Kepler 28c,etc..) per passar explicant els planetes de lava (T > 2500ºC). La primera súper-Terra descoberta per Kepler és Kepler-10b. Un 2% de les estrelles tenen Júpiters; un 22% tenen Neptuns; un 20% tenen súper-Terres i un 16% tenen Terres i la meitat  de les estrelles tenen planetes d’algun tipus. Curiosa transparència de tot una sèrie d’exoplanetes movent-se ràpid sincrònicament i  la demostració de dos Sols: quan un es pont, l’altre surt i sempre hi ha llum. Exoplanetes avui des del més lleuger, passant pel més pesat, el més petit, el més gran, fins el que té l’any més proper i llunyà a la Terra. Explica en què consisteix la zona habitable, de quina manera la temperatura augmenta cap al Sol i la necessitat de presència d’aigua líquida a la superfície. Acaba amb Astrobiologia : “La història d’un planeta no pot ser separada de l’evolució dels organismes que viuen en aquell planeta”.

Carme Mas – AASCV

____________________________________________________________

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »