609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Ignasi Ribas (investigador de l’espai): ‘D’aquí a 20 anys podrem saber si hi ha vida en altres planetes’

Ignasi Ribas, instants abans d'oferir la xerradaIgnasi Ribas, instants abans d’oferir la xerrada

Fa 20 anys es va descobrir l’existència dels exoplanetes, fet que va revolucionar l’estudi de l’espai i va multiplicar les opcions de trobar vida més enllà de la terra. Per ara, es tenen indicis de 2.000 d’aquests planetes ubicats més enllà del nostre sistema solar i la seva existència es coneix per les variacions lumíniques que experimenten les estrelles que tenen aquestes formacions orbitant al seu voltant. De tot això ha parlat aquest dijous el científic de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE) Ignasi Ribas en una xerrada organitzada per l’Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix al Museu del Monestir.

 Algunes de les frases més destacades de l’entrevista:

‘Els exoplanetes donen voltes a altres estrelles que no són el nostre sol. El nostre sistema solar té vuit planetes, però més enllà en tenim comptats 2.000 més que són els exoplanetes’.

‘Una de cada dues estrelles té un exoplaneta. La nostra galàxia té 100.000 milions d’estrelles i això vol dir que probablement hi ha desenes de milers de milions de planetes. La major part d’estrelles té planetes al seu voltant’.

‘És molt difícil detectar-los. Ho fem de manera indirecta: no veiem la llum del planeta, però veiem els efectes que provoca el planeta en girar al voltant de la seva estrella. Necessitem tècniques molt sofisticades que tenim des de fa 20 anys’.

‘Busquem petites pistes que ens indiquen que hi ha un planeta al voltant d’una estrella, però no el veiem mai. No tenim certesa absoluta, però n’hem trobat 2.000. L’haurem pifiat en algun cas, però segur que la gran part hi són’.

‘El descobriment dels exoplanetes ha estat una revolució. Fa 400 anys vam tenir la revolució copernicana, quan Copèrnic va demostrar que els planetes giraven al voltant del sol i no de la terra. Ara hem fet la següent revolució’.

‘Busquem planetes que tinguin les condicions adequades per tenir vida, que hi hagi aigua líquida. Busquem planetes a una distància de la seva estrella que el mantingui entre zero i 100 graus, que és com l’aigua es manté líquida. D’això en diem condicions d’habitabilitat’.

‘Hem detectat una trentena de planetes en aquesta zona habitable. No sabem si estan habitats. D’aquí a 20 anys aconseguirem la tecnologia adequada per saber-ho. Hi som a prop’.

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »