609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Francesc Bailón ha fet més de 20 viatges a l'Àrtic

Francesc Bailón ha fet més de 20 viatges a l’Àrtic

Algunes de les frases més destacades de l’entrevista

‘Quan els primers exploradors europeus van descobrir per primera vegada aquest poble, fa 200 anys, van veure que feien servir un ferro desconegut. En investigar-ho, van descobrir que es tractava d’un material que no era d’aquest món.’

‘Durant el segle XIX van caure almenys sis meteorits a l’Àrtic, una xifra molt gran tenint en compte que un d’ells pesava 40 tones’.

‘Pels inuits els meteorits eren donacions dels esperits, ells no creien en déus. Per a ells, eren mostres de respecte dels déus i, per això, els feien servir per fabricar eines’.

‘Els inuits només cacen i pesquen el que és imprescindible, no busquen enriquir-se.’

‘Esquimals és una paraula despectiva. Ells no s’han anomenat mai així i és una paraula imposada pels seus enemics naturals. De fet, esquimal vol dir ‘menjadors de carn crua’, molt allunyat de inuit que vol dir ‘ésser humà’.’

‘Els inuit no han practicat mai la guerra, sempre han viscut en pau.’

‘El que primer em va fascinar dels inuit va ser conèixer que solucionaven els conflictes, excepte l’assassinat, improvisant cançons i poemes. I vaig pensar que un poble que no feia servir la violència física sinó lingüística havia de ser molt ric, culturalment parlant.’

‘La situació a Groenlàndia actualment és bastant delicada. Els seus habitants, el 25 novembre de 2008, van votar en un referèndum per esdevenir independents. La independència de Dinamarca es farà, però hi ha diversos problemes.’

‘L’explotació de les matèries primeres i la dificultat d’establir llicències d’explotació del petroli, el gas natural i les mines d’urani són un dels principals problemes que endarrereixen la independència’.

‘Quan Groenlàndia va tenir el seu primer govern autònom, al 1979, es va decidir que els pobles aïllats serien la llum del país, un exemple per a tots. Però ara la cosa ha canviat i el que volen des de la capital és que s’abandonin aquestes poblacions aïllades perquè econòmicament no són sostenibles. Volen reagrupar la gent en petites ciutats.’

‘Actualment hi ha un conflicte obert entre caçadors i pescadors, i el govern central d’Anouk.’

cugat

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »