609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Dr. José Ignacio Latorre Sentís

Professor de Física Teòrica
Dep. ECM, Universitat de Barcelona. Professor visitant del Centre de Tecnologies Quàntiques de la Universitat Nacional de Singapur. Director. Centre de Ciències de Benasque Pedro Pascual CEO Comunitat Virtual Traders SL

El documental Univers extrem , produït pel Centre de Ciències de Benasque Pedro Pascual, que dirigeix el catedràtic de Física Teòrica de la UB, José Ignacio Latorre, ha estat guardonat pel Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN) en la categoria de materials audiovisuals de divulgació.

 El documental, dirigit per Maite Soto, de la UAB, explica la naturalesa de la radiació gamma i mostra com el Telescopi MAGIC, situat l’Observatori del Roque dels Nois (La Palma), detecta i analitza aquest tipus de radiació, que arriba a la Terra des dels objectes astronòmics més convulsos de l’univers. Els raigs gamma són un tipus de radiació electromagnètica que es produeix generalment en fenòmens astrofísics violents, com supernoves o nuclis galàctics actius. En general, els raigs gamma no poden penetrar a l’atmosfera i arribar a la superfície, però si són prou potents, poden crear, per interacció amb les capes superiors de l’atmosfera, una cascada de partícules que dura aproximadament un nanosegon. Aquesta cascada, abans de ser absorbida, emet un flaix de llum -conegut comllum de Cherenkov – que és captat pels telescopis MAGIC. El projecte del telescopi MAGIC està format per un consorci internacional en què participen més de 150 científics, principalment d’Espanya, Alemanya i Itàlia. Així mateix, a Espanya, un dels països amb més pes dins de la col·laboració, participen l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Astrofísic de Canàries, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’ Institut de Física d’Altes Energies, l’Institut de Ciències de l’Espai i l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia. Recentment s’ha posat en marxa un segon telescopi, MAGIC-II, concebut per complementar al MAGIC-I i funcionar com el seu telescopi bessó.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »