609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Científicament parlant en la Taula Rodona, un científic  és la persona experta en algun camp de la ciència utilitzant  el mètode científic per a cercar nous coneixements. En realitat són home de ciència que treballant amb il·lusió sense que se’ls faci feixuc haver de viatjar sovint com explica amb transparències el Dr. Emili Elizalde i ensenyant els llocs i despatxos en què ha hagut d’estar treballant arreu del món. Un científic  pot ser expert en una o més àrees de la ciència, encara que els ponents de la Taula Rodona, estan especialitzats en temes de recerca molt definit. Varen comentar les seves activitats laborals, estudis per exercí, treballs en els laboratoris i explicant la informació del món que els envolta, sovint amb el propòsit de resoldre problemes o millorar aspectes de la vida, comentant que en les seves investigacions, els científics necessiten un enfocament lògic i sistemàtic, fen un seguiment i analitzen experiments per arribar a conclusions. Així mateix, expliquen les seves recerques als altres c científics per compartir. Tots els científics necessiten garantir l’exactitud dels seus resultats, pel que pensen detingudament el nombre de proves requerides per assolir una conclusió precisa, la mida de la mostra de la investigació (per exemple, quants voluntaris seran necessaris en una prova), així com tots aquells factors que puguin afectar els resultats o distorsionar-los. Sovint treballen amb altres científics que tenen coneixements especialitzats diferents als seus .Els científics solen tenir al seu càrrec un grup de tècnics, que s’ocupen del funcionament diari del laboratori i necessiten ser capaços d’explicar els seus resultats clara i concisa als altres. Sovint ho fan a altres científics, per exemple, mitjançant informes, presentacions o articles publicats en revistes científiques. Cada vegada més, els científics han de tenir en consideració l’impacte mediambiental de la seva feina, per exemple, intentant garantir que una difusió correcte i no tergiversada per la premsa, cosa que passa molt sovint i això fa mal i distorsiona i desorienta a la gent. Els titulars de Premsa han de ser més curosos i respectuosos, no s’escau un  titular d’impacte. A més a més, de treballar en laboratoris, molts científics viatgen per prendre mostres o realitzar experiments, el que s’anomena treball de camp. Per ser un bon científic, es necessita:

  • Gaudir resolent problemes.
  • Un enfocament lògic per planejar els experiments.
  • Habilitats pràctiques.
  • Imaginació i creativitat.
  • Ser metòdic i ben organitzat.
  • Paciència, perquè no ha d’importar repetir els experiments diverses vegades.

Els científics sovint treballen en grup, pel que és important tenir dots comunicatives. Cal ser capaç d’expressar-se amb claredat, tant verbalment com per escrit. Per contra, alguns científics també passen temps treballant en solitari, especialment durant el treball de camp i necessiten temps lliure per l’estudi de nous coneixements o bé per avaluar el que es proposta treballar, és a dir, habilitat per l’observació i reflexió i poder tenir l’habilitat per resoldre problemes pràctics i d’investigació. Ha de ser meticulós, metòdic, pacient i persistent.

Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »