609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Ressenya 8 septembre

Conferència DUET CIENTÍFIC DUET CIENTÍFIC: “LA CREATIVITAT CIENTÍFICA: GENIS SOLITARIS I LIDERS DE GRANS EQUIPS” Aquesta activitat pretén promoure el valor de la col·laboració i el treball en equip com element fonamental a la recerca científica, desmuntant el mite del geni solitari i aïllat.  Dr. DAVID JOU (soci honorífic de l’Entitat) i Dra. SÒNIA FERNÀNDEZ-VIDAL (sòcia de l’Entitat) Doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona – soci Entitat   Físic. Doctor en Ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Presenta la conferència Dr. Gabriel Fernández Borsot (UIC) vocal Entitat. Comença Dra. Sònia F. Vidal explicant la complexitat del CERN, organització Europea per a la Investigació Nuclear; hi treballen físics i enginyers investigant l’estructura fonamental de l’univers. Utilitzen complexos instruments científics, i hi estan implicats investigadors de tot el món per a estudiar els constituents bàsics de la matèria i les partícules fonamentals. Les partícules col·lisionen entre si prop de la velocitat de la llum. El procés dóna els físics pistes sobre com interactuen les partícules, i proporciona informació detallada sobre les lleis fonamentals de la natura. Els instruments utilitzats al CERN són acceleradors de partícules i detectors . Els acceleradors impulsen els feixos de partícules a altes energies abans de fer- les xocar entre si. Els detectors observen i registren el resultat d’aquestes col·lisions. Fundada el 1954, el laboratori del CERN és la a la frontera d’ empreses conjuntes d’Europa i ara compta amb 22 estats membres. La Dra. Sònia F. Vidal fa tot un seguiment dels orígens del CERN, projecte internacional acabant el debat explicant què s’està fen ara per explorar l’espai. El professor David Jou centre el debat en una sèrie de preguntes: quin paper juga l’investigador individual en els grans equips? quin paper hi juguen els caps de grup i de projecte? els científics individuals han obert nous camins?. Comentaris sobre la creativitat: Arts – creació / individual/ intuïció; ciències: descobriment/grups-institucions-societat/raó. En aquesta línia fa una comparació entre la creativitat en les Arts i la creativitat en la ciència. Domina o no domina la intuïció tant en les Arts com en la ciència?. Fa un repàs als premis Nobel i el per què el varen rebre. Grans genis solitaris però líders de grans equips.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »