609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Dr. Jordi Serrallonga

La conferència està basada en tres pilars per compartir el coneixement:
1. L’aventura de la ciència: La ciència que canvia el món.
2. Orígens de la Terra
3. Orígens de la Humanitat.
Tres pilars units en l’Origen de l’Univers i en l’ésser humà
Considera que la ciència permet poder explica temes com el que avui tractarem i és important el coneixement sense el qual poc hauria avançat la  humanitat. Considera que el títol ja ho diu tot: “Àfrica i els primers exploradors del Cosmos”. Reivindica un homenatge a tots els científics que han fet possible arribar a saber sobre el Cosmos i cita a Carl Sagan pioner de la difusió científica que va arribar a tantes llars i tants va captivar la seva sèrie “COSMOS”. Considera que sense l’univers no hi hauria Terra, sense la Terra no hagués existit la vida i sense la vida no estaríem nosaltres aquí. Qui som nosaltres?, cap on anem? com som en el sentit de comportament?. Tres preguntes que ens fan reflexionar d’on venim. I aquest d’on venim ens porta a milers d’anys enrere de l’Univers i en aquest sentit proposa un viatge al coneixement i mostra transparències amb animals desplaçant-se considerant que tenen intuïció; quina diferència hi ha entre els animals i nosaltres? menys de les que ens passàvem; és el cas de les aus quan emigrant basant-se en un comportament codificat en els seus gens; tenim els elefants, per exemple, que tenen un gran cervell i poden decidir cap on volen anar que té l’avantatge de la llibertat que saben gestionar i mai s’equivoquen; dofins tenen una intel·ligència extraordinària i potser més intel·ligents que nosaltres que som un primat humà. Segueix en l’origen de l’Univers i proposa un viatge cap a la biblioteca d’Alexandria (destruïda i saquejada) i és curiós perquè tots els vaixells que entraven a Alexandria havien de pagar una taxa que no eren diners, sinó que la taxa una pagar amb un llibre per això ka biblioteca d’Alexandria tenia informació que avui seria molt útil però res en podem saber. Cita grans astrònoms Ptolomeu, Copèrnic, sens deixar-se Hipàtia, Galileu, Kepler etc…. L’home no és el melic del món sinó que som una peça més que està girant al voltant del rellotge de l’evolució, llàstima que no podem anar cap el passat, no existeix una màquina del temps, però sí que és cert que existeixen els telescopis que ens permeten veure la llum d’estels de fa milions i milions d’anys que varen néixer, una llum que ens arriba després de tantíssim milions d’anys, això sí que és anar enrere del temps. Si un extraterrestre ens estigués observant, veuria primats enlloc de nosaltres, aleshores sí que d’alguna manera existeix la màquina del temps a través dels telescopis i en Galileu va ser dels primers en poder-nos mostrar aquest món ampliat reforçant la tesi de Copèrnic: sinó observem no podem canviar el món. Darwin i l’evolució lluny d’una creació divina. fou un naturalista anglès, que va explicar que totes les espècies han evolucionat al llarg del temps a partir d’avantpassats comuns mitjançant la selecció natural. El fet que l’evolució es produeix fou acceptat ràpidament per la comunitat científica, mentre que la teoria de la selecció natural no començà a ser considerada com la principal explicació del procés de l’evolució fins a la dècada del 1930,[1] i ara constitueix la base de la síntesi evolutiva moderna. En una forma modificada, el descobriment científic de Darwin continua sent la base de la biologia, ja que proporciona una explicació lògica de la diversitat de la vida. Darwin desenvolupà el seu interès en la història natural mentre estudiava medicina a la Universitat d’Edimburg, i posteriorment teologia a Cambridge. Durant els seus cinc anys de travessia a l’HMS Beagle es va revelar com un eminent geòleg, amb observacions i teories que donaven suport a les idees uniformistes de Charles Lyell, i la publicació del seu diari del viatge el féu famós com a autor popular. Desconcertat per la distribució geogràfica de la fauna silvestre i pels fòssils recollits durant el viatge, Darwin va estudiar la transmutació de les espècies i va concebre la seva teoria de la selecció natural el 1838. Tot i que va discutir les seves idees amb diversos naturalistes, li calia temps per la seva investigació i donà prioritat al seu treball geològic.  El 1858, Darwin estava escrivint la seva teoria quan Alfred Russel Wallace li envià un assaig que descrivia una teoria similar, i ambdues foren presentades a la Societat Linneana en un article conjunt. Amb la publicació de L’origen de les espècies el 24 de novembre del 1859, Darwin pogué establir l’evolució per descendència comuna. Va examinar l’evolució humana i la selecció sexual a La descendència de l’home i sobre la selecció en relació amb el sexe, seguit de L’expressió de les emocions en els homes i els animals. La seva investigació sobre les plantes fou publicada en una sèrie de llibres. Darwin tingué un gran reconeixement quan va morir. Fou una de les cinc úniques persones del segle XIX no pertanyents a la reialesa en rebre un funeral d’estat, sent enterrat a l’abadia de Westminster, a prop de John Herschel i Isaac Newton. El següent repte de Darwin tingué per objectiu l’evolució humana. Charles Lyell i Thomas Henry Huxley organitzava seccions d’anatomia comparada en les que es comparaven cranis de simis i humans amb diferents graus de desenvolupament. Amb L’origen de l’home, i la selecció en relació al sexe, publicat el 1871, Darwin va oferir nombroses proves que situaven l’ésser humà com una espècie més del regne animal, mostrant la continuïtat entre característiques físiques i mentals. Déu no va crear ni el món ni a l’home. Tots tenim un origen comú d’uns simis amb constant evolució d’Àfrica. La Terra va tenir grans canvis i l’evolució va anar avançant amb milions i milions d’anys i amb ells surt els orígens de la humanitat. No som el centre de l’Univers tot i que som especials tenint en compte l’arbre evolutiu de Darwin. Famosa és la seva llibreta vermella on dibuixa tot el que pensava i investigava els primats amb els que tenim punts de nexe, sens dubte. Darwin format també com a teòleg, li va ser difícil trametre tot el que pensava sobre l’origen de la humanitat. Però les seves explicacions i investigacions ens porten a uns orígens de l’home sapients del que procedim, contradient les tesi fins aleshores eren defensades tot i tenint molta por de publicar tot el que anava descobrint i tenint molts problemes.  Finalment, el 1959 es publica l’obre “l’Origen de les espècies “ sense dir res sobre l’origen de la humanitat, ni mones, ni micos, ni res, perquè sabia que provocaria un remoli de sotracs. El cert és que sense aquest llibre estaríem sense “llum” sobre els nostres orígens.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »