609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

MUSEU SANT CUGAT (CLAUSTRE)   –  Dra. CARME JORDI NEBOT

La Via Làctia és la nostra Galàxia, casa nostra. Però no és pas l’única galàxia a l’univers. N’hi ha milions, milers de milions, algunes de grans, d’altre de menudes, algunes blavoses, d’altres vermelloses. Ocupen l’Univers sencer. Gaia es va posar en marxa el 19 de desembre de 2013 i després d’un període de posada en òrbita de sis mesos, el satèl·lit va començar operacions científiques de rutina el 25 de juliol de al 2014.Gaia és una ambiciosa missió de traçar un mapa tridimensional de la nostra galàxia, la Via Làctia, en el procés de revelar la composició, formació i evolució de la galàxia. Gaia proporcionarà mesuraments de posició i velocitat sense precedents radials amb les precisions necessàries per produir un cens estereoscòpica i cinemàtica de mil milions d’estrelles de la nostra galàxia I a tot el Grup Local. Això equival a al voltant de l’1 per cent de la població estel·lar galàctic. Mentre escaneja el cel per mesurar la posició de més de mil milions d’estrelles de la nostra galàxia, via satèl·lit Gaia de l’ESA ha detectat dos casos rars d’estrelles la llum va ser impulsat temporalment per altres objectes celestes que passen a través de les seves línies de visió. Els dos esdeveniments van ser identificats al juliol i agost de 2016, respectivament, pel fotomètrica Ciència alertes de l’equip Gaia , que escodrinyar les dades de Gaia a la recerca de fonts astronòmiques que són, per un curt període de temps, molt més brillant del que és habitual. Fins ara, l’equip ha detectat més de mil fonts transitòries, la majoria dels quals són sotmesos a un esclat d’estrelles principals, o les explosions de supernoves al final de la vida d’una estrella. Els descobriments estan anunciats de forma rutinària a la comunitat astronòmica, a través de la pàgina web Gaia fotomètriques Alertes Ciència , de manera que altres astrònoms poden donar seguiment, en temps i forma, amb altres telescopis. En rares ocasions, també hi ha un altre fenomen que pot produir un impuls sobtat de brillantor d’una estrella: la gravetat d’altres objectes celestes que arriben a passar entre l’estrella i l’observador. D’acord amb la teoria general de la relativitat d’Einstein, la gravetat fa que els objectes massius – estrelles com, planetes, galàxies o forats negres – per doblar el teixit de l’espai-temps. Això també distorsiona les trajectòries dels raigs de llum que passen a prop. Quan un objecte tan massiu està exactament alineat entre una font distant de la llum i un observador, que actua com una lent gravitacional, i l’observador pot veure un augment dramàtic (i la subsegüent disminució) de la lluminositat de la font – igual que quan observem alguna cosa a través de una lupa. Aquest fenomen és anomenat microlent  gravitacional .” Micro-lent d’estrelles de la nostra galàxia és molt útil per desenterrar objectes que no emeten llum, com els forats negres, però encara pot distorsionar la llum procedent de les estrelles de fons “.  La primera detecció de Gaia de tal esdeveniment, classificat com Gaia16aua i anomenat per l’equip Auala, és una tènue estrella de magnitud 19 que de sobte es va il·luminar per dos magnituds . L’augment de brillantor i la posterior disminució es van observar de forma independent, tant per Gaia i per la base en terra). Les observacions des de terra proporcionen una línia de base més dens i més llarga de les dades, el que confirma que les variacions de brillantor observada per Gaia fossin realment causades per un fenomen de microlent. Operant en les profunditats de l’espai, molt més enllà de l’òrbita de la Lluna, la nau espacial Gaia de l’ESA ha completat dos anys d’un estudi planificat de cinc anys del cel. Malgrat una sèrie de desafiaments tècnics inesperats, la missió està en camí de completar la cartografia detallada i complexa dels cels mai realitzats. Seleccionada com una de les missions del programa científic de l’ESA la «pedra angular», Gaia està dissenyat per identificar les posicions, distàncies, moviments i altres propietats de més de mil milions d’estrelles. Els seus tres instruments recullen astromètrica, fotomètrics i dades espectroscòpiques de estrelles de la Via Làctia, així com les galàxies més distants i quàsars, i molt a prop, però els objectes del Sistema Solar febles. Situat al punt de Lagrange L2, 1,5 milions de quilòmetres de la Terra, Gaia fa enquestes de tot el cel a mesura que gira sobre el seu eix. En mesurar repetidament les posicions de les estrelles amb una precisió extraordinària, Gaia està proporcionant una enorme tresor de dades que permet als científics a desentranyar les seves distàncies i moviments a través de la nostra galàxia.
” Més de 50 milions de trànsits de pla focal, 110 milions d’observacions fotomètriques i 9,4 milions d’observacions espectroscòpiques s’han processat amb èxit fins a la data, ” L’immens volum de dades i la seva naturalesa complexa han requerit un gran esforç per part dels científics i desenvolupadors de programari, distribuïts a tot Europa, que constitueixen el Processament de Dades de Gaia i Anàlisi Consortium (DPAC). La nau espacial està funcionant bé i el processament de dades està en el camí correcte, La majoria dels sistemes de la nau, que són crucials per a l’èxit de la nostra missió s’han comportat així com, o fins i tot millor, que l’esperat. Aquests inclouen el conjunt de pla focal, sistema de maneig de dades a bord, a bord de la detecció de les fonts, l’antena d’elements en fase, i els subsistemes de control d’actitud i micro-propulsió. Finalment, l’equip de Gaia ha estat analitzant les dades d’un dispositiu làser anomenat el “monitor d’angle bàsica ‘. L’instrument està dissenyat per mesurar, amb un nivell extremadament alt de precisió, qualsevol variació en l’angle de separació entre dos telescopis de Gaia. Això és necessari per tal de corregir les variacions periòdiques esperats en l’angle de separació causada per canvis tèrmics en la càrrega útil com fa girar Gaia. Coneixent aquest angle bàsic amb una precisió de 0,5 microsegons d’arc cada 15 minuts és crucial per aconseguir l’absoluta astrometria mundial – L’associació de posicions estel·lars – i és un requisit essencial en el procés d’anàlisi de dades. Els últims dos anys han estat una empinada corba d’aprenentatge per a tot l’equip de Gaia, especialment la DPAC, que ha hagut d’atendre les anomalies inesperades mitjançant el desenvolupament de programari addicional més enllà del previst per al processament requerit per a la primera publicació de l’informe. No obstant això, l’equip està content amb la condició de la seva nau espacial i segurs que poden superar els problemes persistents d’observació per crear el més precís, detallat mapa del cel mai s’ha fet. Gaia dades Release 1 (DR1) conté els resultats astromètric de més d’1 mil milions d’estrelles més brillants que magnitud 20,7 en base a les observacions recollides pel Gaia satèl·lit durant els primers 14 mesos de la seva fase operativa. Mètodes. Per a les estrelles en comú amb el Hipparcos i Tycho-2 catàlegs, solucions astromètric completes d’una sola estrella s’obtenen mitjançant la incorporació d’informació sobre la posició dels catàlegs anteriors. Per altres estrelles només s’obtenen les seves posicions, en essència, a descuidar els seus moviments i paralajes adequats. Els resultats són validats per una anàlisi dels residuals, a través de carreres especials de validació, i per comparació amb dades externes. Resultats. Durant prop de dos milions de les estrelles més brillants (fins a la magnitud ~ 11.5) obtenim posicions, paralajes i moviments propis a la precisió de tipus Hipparcos o millor. Per aquestes estrelles, els errors sistemàtics depenent per exemple de la posició i el color.

 Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »