609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA CONFERÈNCIA DIA 24 NOVEMBRE – Dr. GABRIEL FERNANDEZ BORSOT  

RESUM: Quantitat de senyals que sorgeixen i difícils de solucionar durant la vida. La complexitat ve la incertesa perquè on hi ha la certesa?.  No tenim una mesura de la complexitat. Hi ha els problemes de la realitat social humana i quin és el posicionament dels humans. Parla dels sentiments que varen sentir els astronautes al veure la Terra des de l’espai i varen sentir un sentiment poètic, estètic. Els problemes són complexos i no hi ha cap sistema tancat, tots són oberts. Cap disciplina pot entendre certs problemes i menys encara implementar una solució. I és complex perquè és complex relacionar-nos, posar-nos d’acord, hi internaven factors com les actituds de cadascú. És impossible posar-se d’acord. Hi ha moltes solucions que no s’estan aplicant tot i tenint la tecnologia i tenint el coneixement. Això és el que està passant, sobretot en les dinàmiques de Poder. De cara el futur necessitem gent  competent relacionalment. Quan va néixer la ciència moderna es creia que per si sola podia canviar la societat. No només ens serveix la ciència del coneixement. La perspectiva integral té models que ajuden situar-nos. Totes les disciplines tenen alguna veritat però és sempre parcial. Una sola perspectiva per si sola no pot donar solucions al problema a un problema integral. Perspectiva integral: una sola perspectiva integral disciplinar no permet entendre el problema i menys encara implementar una solució. Cap perspectiva és prescindible. Hi ha dos nivells d’integració: horitzontal, és a dir, entre perspectives o sabers i dos vertical entre nivells i capacitats de l’ésser humà. Parla del problema del “presoner” que podríem traslladar a un individuo per això el que demostra és que si som racionals i acumular experiències.  Hi ha epistemològicament problemes complexos:  la multi causalitat, bucles causals, alta sensibilitat al context i tot això requereix una perspectiva sistèmica.

Carme Mas-AASCV

—————————————————————————————————————————————————————————

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »