609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

1 desembre 2016
Dr. SALVADOR RIBAS – DIRECTOR DEL PARC ASTRONÒMIC MONTSEC

Resum: Una introducció a l’Estel de Nadal: què en sabem? Fets històrics, La data de Nadal, què no va ser Estel? I Conclusions. Fa un repàs a les preguntes de la història recollint la tradició popular dels Evangelis. Un Estel va guiar als Reis Mags  fins arribar al lloc on es trobava l’infant Jesús. El que no ens diuen els Evangelis què era l’objecte celeste que va guiar als Reis. Què va ser? Podem conèixer quin fenomen va ser?. Investigant l’Estel s’ha tractat de donar una explicació raonada sobre el tema. S’han trobat escrits que parles sobre l’Estel que daten del segle X. Pintures clarament motivades per aquesta polèmica, la més coneguda és la de Giooto l’Adoració dels Reis, del 1304. En l’era científica textos escrits per Kepler intentant explicar el fenomen amb un important rigor científic. L’Evangeli de Mateu diu que, després de néixer Jesús a Betlem de Judea en temps del rei Herodes uns mags van arribar d’Orient  Jerusalem preguntant: On és el rei del jueus que ha nascut? Perquè hem vist la seva estrella a Orient i venim a adorar-lo. En canvi l’Evangeli de Lluc dóna altres detalls com el cens, el viatge a Betlem, l’anunciació dels pastors…Però no hi ha ni Reis Mags ni Estel de Nadal ni Herodes en aquesta versió. A més a més, ni Marc ni Joan l’anomenen, sols mencionen la Nativitat en els seus Evangelis. Els quatre Evangelis són una barreja de: Història, Evangelisme, Contes simbòlics…; es van escriure uns 90 anys després de la Nativitat i uns 50 anys després de la mort de Jesús. Cada Evangeli es va escriure per un públic diferent, una comunitat concreta. Podem creure’ns els evangelis? No són història com a tal, però sense cap mena de dubte es basen en quelcom que pretenia ser una història més o menys verídica. Es creu que tots el Evangelis es basen en un document perdut anterior, probablement redactat en arameu, que se l’anomena “Q”. Alguns experts creuen que aquest text va ser obra de Sant Marc. El més important és basar-se en els fets històrics (temps d’Agust i el cens); L’Emperador Octavi August va ordenar a Quirini ( governador de Síria en el moment de Nadal) que organitzes un cens fet que va obligat desplaçar-se a Josep i Maria al lloc física on varen néixer. Pel que va als reis, hi havia una secta de sacerdots Zoroastrians d’entre  els medeus de Persia que eren coneguts com el Mags. El Zoroastrianisme tenia unes profecies messiàniques semblants a les del jueus. La tradició els va reconvertir en reis en el segle VI i els noms daten del segle IX o X. Possibles explicacions de l’Estel: 1) Va se un succés astronòmic normal i per tant pot identificar-se; 2) va ser un succés miraculós i per tant no es pot explicar científicament; no va existir i 3) Mateu ho va afegir per donar major credibilitat de la Nativitat. En què és pot identificar l’Estel de Nadal? Cal saber que hi ha errors històrics de calendari, per exemple, no existeix l’any zero. Ni Jesús va néixer el 25 de Desembre perquè` per aquestes dates Betlem és fred, gèlid i plujós. Els pastors no sortien amb el ramat. La gent no feia les feines del camp. Cal suposar que per caminar i fer el cens, havien de fer la travessa cap els mesos d’Abril i Maig i Maria es troba que a Betlem ha de donar llum. Per tant, la Nativitat havia de produir-se abans de l’any 4 aC. I probablement a prop de la mort d’Herodes que va morir a finals de Març de l’any 4 aC. Poc després d’un eclipsi de lluna observat a Jericó. Per tant, hi ha bones raons històriques i contextuals per creure que el Nadal es va produir al Març o Abril de l’any 5 -6 aC. I pel que fa l’estel, es pot pensar en Venus perquè és el planeta més espectacular degut a la seva òrbita de planeta interior a la Terra, observable en unes èpoques abans de la sortida del Sol i en altres just després de la posat. Júpiter es pot interpretar que es movia davant d’ells com una característica del moviment retrògrad que Júpiter realitza en Àries.  Que fos una Supernova, no. Conclusions. Si els Mags eren bons astròlegs les conjuncions planetàries eren importants per ells; podria ser una estrella nova perquè podria combinar-se aquesta aparició amb els elements de conjuncions planetàries que fessin moure als Mags?. Pel moment tot són hipòtesi, la clau seria la datació més exacte de la data de Nadal  pel mes de Març o Abril si tenim en compte els supòsits que s’han comentat i els erros de calendari, a més la constel·lació d’Àries i Peixos en l’astrologia dels Zoroastrians eren constel·lacions importants. Evidentment, el fet de prendre referències astrològiques no implica l’acceptació de les mateixes sinó simplement ens posem en la ment dels pensadors Zoroastrians de l’època. Que fos el Cometa Halley, no.

Carme Mas- AASCV

————————————————————————————————————————————————————————

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »