609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Ressenya Professora Carme Jordi Nebot
dia
18 maig

Nosaltres vivim en una galàxia: La Via Làctia, on es concentren la major part d’estrelles. Tenim dos conceptes:  el Moviment i la Via Làctia. I la  Via Làctia és el cel que veiem, és a dir, una acumulació d’estrelles i és on vivim. Però en aquesta acumulació d’estrelles, s’ha de dir que no estan escampades totes igual perquè el conjunt d’estrelles que configuren la Via Làctia, aquesta galàxia té una forma aplanada, si tingués una forma arrodonida no veuríem el cel com l’estem veient ara. Cal dir que l’Univers està compost de milions i milions de galàxies (explica diferents tipus de galàxies i les seves característiques amb transparències d’imatges); les galàxies petites estan subordinades a les  galàxies grans. Hi ha galàxies molt variades i molt riques amb matèria, però molta matèria. Per saber sobre la nostra galàxia, s’han de fer mesures indirectes perquè no podem sortir de la Via Làctia i el que sabem és que té una forma espiral amb braços principals i braços secundaris. El que si sabem, és que la part central no és tan aplanada com es pensava sinó que és una mica distorsionada. També sabem que la Via Làctia té estrelles de tots colors (blaves, vermelles…), més gas, més pols galàctic que actua com una cortina i no ens deixa veure la llum que ens ve del darrera. Casa nostra és doncs una galàxia plena d’estrelles, comptem que n’hi ha dent mil milions pel cap baix, més el Sol que és la nostra estrella i no és cap estrella especial. MOVIMENTS: Tot es belluga regint-se amb la Gravetat (Newton). La Gravetat és una  força d’atracció entre els cossos. La Gravetat sempre és atracció. Es necessita molta energia per vèncer la Gravetat (coets).  El cas dels imants: quina és la manera d’evitar que dos cossos s’ajuntin? doncs, afegint un força que compensi la força d’atracció i és la força centrifuga la que compensa la Gravetat. La força centrifuga, la de repulsió, compensa la Gravetat i estem en una òrbita donant voltes entorn d’un punt comú. D’alguna manera, nosaltres estem atrapats per les forces de la Gravetat però si aquestes forces les trenquéssim, sortiríem disparats. La Terra està lligada al Sol; el Sol està lligat a la Galàxia la Via Làctia perquè tot atreu tot. Ens estem movent contínuament. Quins són aquests moviments? Doncs en 1 dia la Terra dona voltes al voltant del seu eix, amb una velocitat 0,35 Km/s,  i si visquéssim al Pol Nord o al Pol Sud, estaríem quiets. El 2n moviment és el de la Terra al voltant del Sol en un any a 30 Km/s. O sigui: La Terra dona voltes al voltant de sí mateixa i el moviment del Sol al voltant de la galàxia i les estrelles que giren entorn d’un centre de la galàxia que es belluga com un bloc sencer i mana el moviment de tot plegat; això ens va permetre determinar la massa amb quatre milions de Sols. El Sol gira també al voltant d’aquest centre, per tant, nosaltres ens movem contínuament. El centre galàctic mana també el moviment de tota la galàxia i el del Sol que gir al voltant d’aquest centre galàctic. La Terra gira sobre sí mateixa i dona voltes al voltant del Sol i el Sol es mou al voltant de la Galàxia. Això ho fan amb una velocitat al voltant de la galàxia a 250 milions d’anys i  a 220 km/s. Si comptem que el Sol té cinc mil milions i dividim 250 mil ja ha donat unes quantes voltes al voltant de la galàxia, la Via Làctia. Quina és l’explicació d’aquests moviments? perquè la massa és sempre la mateixa i la velocitat es manté, ara bé, a mesura que anem cap enfora, afegim molta matèria i hi ha matèria que no es veu: és la matèria fosca i notem els efectes de la Gravetat ens està pertorbant perquè la matèria fosca actua com una Gravetat extra. El Sol es mou al voltant de la galàxia (posa l’exemple del tren en què tot està en moviment); així, també, les estrelles tenen moviment propi respecte al Sol; explica el moviment de les estrelles respecte a nosaltres. Com es belluga el Sol?, doncs cap a la constel·lació d’Hèrcules a 15 Km/s. També cal dir que el Sol puja i baixa, mai sortirà de la Via Làctia. Més moviments: La galàxia es belluga dins d’un grup de galàxies veïnes (mostra el primer mapa de GAIA); aquest grup de galàxies veïnes tampoc estan quietes i també hi ha matèria fosca que mantén el grup local de galàxies perquè no es dispersin. La Via Làctia i Andròmeda s’estan apropant a 120 Km/s i xocaran. Aleshores tenim: la Terra al voltant del Sol; el Sol al voltant de la galàxia la Via Làctia i la Via Làctia al voltant del grup de galàxies, per exemple, a prop nostra tenim el cúmul de Virgo 2.500 galàxies; el cúmul de Coma amb més de 60.000  galàxies o 90.000 que ens atrauen. Tenim com una teranyina plena de nusos que són els cúmuls més grans = supercúmuls. Nosaltres formem part del supercúmul de Virgo. Però hi ha una jerarquia més gran que ens atrau: el GRAN ATRACTOR  que és una zona amb una gran acumulació de galàxies amb la corresponent matèria fosca i nosaltres ens movem a 600 Km/s cap el GRAN ATRACTOR.

RESUM:

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »