609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Ressenya

FRANCESC BAILON

Entre l’oceà Atlàntic i l’oceà glacial Àrtic es troba una extensa capa de gel interminable anomenada Kalaallit Nunaat, més coneguda com Groenlàndia Es tracte d’una illa.; Anomenar-los . Antigament en deien inuit Nunaat, “el país dels inuit”, un poble que ha sobreviscut durant centenars d’anys en condicions extremes: tenen quatre mesos de nit àrtica (sense sol), amb temperatures de -50ºC, i greus conseqüències per a la salut , però han sabut adaptar-se al món modern, han après a viure en equilibri entre l’antic i el nou món: cases prefabricades, mòbil, televisor, però segueixen conservant la seva essència i tradicions: la història oral i els contes transmesos a través dels segles continuen sent part important de la seva cultura, una cosa que sorprèn en aquests dies. I aquest equilibri és el que volen mantenir, per la qual cosa s’imposen regles per no alterar l’entorn en el qual habiten, s’adapten a ell, però no el transformen, homes, animals i plantes mereixen el mateix respecte i formen part d’un tot, parlem del “home en estat pur”. Tampoc pensen de manera individual: la cooperació, la família i l’intercanvi són principis bàsics d’aquesta societat, i els que els coneixen per primera vegada, poden apreciar que són un poble hospitalari, bondadós, de gent honesta que no sap mentir, i amb un gran sentit de l’humor que gairebé frega la violència verbal. Però si alguna cosa els defineix, és que són, sobretot, caçadors, de fet se’ls considera “la societat caçadora més avançada del món”, diuen que s’alimenten de les ànimes dels animals i, un cop morts, els donen de menjar . Tenen tres normes bàsiques: està prohibit anar amb moto de neu per caçar, cal anar en trineu de gossos per respecte a l’entorn, comparteixen la caça (part del menjar és per als gossos ja que són els que els ajuden en les seves tasques), i mai surten beguts. El seu animal fetitxe és l’ós polar, el rei de l’àrtic, perquè té la major adaptació al medi, la seva pell és negra (ajuda a aconseguir la calor del sol) i el seu pèl és transparent (per un efecte òptic sembla blanc), el camuflatge perfecte, d’ells van aprendre a caçar foques. Des del seu primer viatge, el 1999, ha realitzat 23 expedicions, i després de mantenir un duel cantat amb l’últim poeta de l’Àrtic, ha aconseguit crear un vincle de gran amistat amb la família, fins a tal punt que els va portar de viatges a les Canàries, i va fer un documental que es pot veure a YouTube: “EL SOMRIURE DEL SOL”. En Francesc Bailón coneix a fons les seves idees i costums com: la de trucar a un nounat amb el nom de l’últim difunt perquè la seva ànima segueixi vivint; la de tenir una llengua neutra, els noms poden ser tant masculins com femenins; coneix la vella tradició de solucionar les disputes improvisant cançons o poemes  a més, no hi ha secrets entre ells, les confessions són públiques; creuen que la naturalesa està nodrida d’esperits: la lluna, el sol, els rius, les muntanyes, tots són esperits, i per contactar amb ells tenen al xaman que, sense cap tipus de narcòtic, entren en trànsit només amb la veu i el tambor; i si t’ofereixen la sang i el fetge d’un animal mort és símbol d’amistat. Tot aquest coneixement intenta transmetre-ho en els seus llibres , conferències i expedicions . Explica les llegendes i els mites dels inuits, per exemple, que les aurores boreals són les llums dels morts que viuen al cel, i xiular els serveix per comunicar-s’hi El seu primer record, a -20ºC i en màniga curta, és la sensació del no-res, d’estar en la “fi del món”, i aquesta és la sensació que poden tenir els que s’aventuren a viatjar a aquesta destinació tan espectacular: fiords , glaceres, icebergs, natura salvatge, sense carreteres, ni cotxes, ni botigues; Francesc ha patit l’infern a -69ºC; , és una cosa a la que no estem acostumats i pot resultar dur. Aquesta visió tan peculiar de la vida la coneix bé Francesc Bailón, professor universitari, antropòleg especialitzat en la cultura inuit, i un dels majors experts en aquesta matèria a nivell europeu, a més, és escriptor i guia de viatges . L’entusiasme que transmet quan parles amb ell donen ganes de seguir-lo a qualsevol part del món, de fet, com a guia participa d’una original proposta: gaudir d’un viatge antropològic i cultural a la terra dels inuit. Són viatges per conèixer de prop, i en primera persona, la vida real dels inuit: conviure amb ells, anar de caça i de pesca, menjar amb ells, (dels animals ho aprofiten tot, fins i tot en forma de carn crua o congelada ), ajudar en totes les tasques, i aprendre a sobreviure en un lloc totalment inhòspit. Es tracta d’una gran aventura en una terra gèlida, un viatge que va més enllà del que és convencional que deixa empremta per a tota la vida.

 

Carme Mas
AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »