609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA DR. JORDI SORT
18 gener 2018

Els camps magnètics galàctics es formen aviat en la vida d’una galàxia i romanen ” relativament estables. Els camps magnètics de les galàxies són ” increïblement febles ” – milions de vegades més fluixos que el de la Terra – i una teoria suggereix que es formen de ” manera feble i desordenada per, amb el temps, anar enfortint-se i organitzant. El camp magnètic d’una galàxia situada a 5.000 milions d’anys llum de la Terra, ajudarà a entendre com es forma i evoluciona el magnetisme en l’univers. Aquesta és la galàxia més llunyana en la qual s’ha pogut observar un camp magnètic i és ” similar a força i configuració de la Via Làctia. Els camps magnètics són importants per comprendre l’origen de l’Univers. Si són camps magnètics molt dèbils, es poden detectar amb antenes de radiotelescopi. L’estudi de l’evolució dels camps magnètics galàctics requereix l’observació de galàxies situades a diverses distàncies de la Terra i d’edats diferents. No obstant això, aquestes observacions són difícils de fer, en part perquè els camps magnètics no es localitzen de manera directa, sinó que cal detectar ” petjada magnètica ” que deixen a la llum quan els travessa, un efecte conegut com rotació de Faraday.
Michael Faraday va realitzar importants contribucions en el camp de l’electricitat; va construir dos aparells per a produir el que va anomenar rotació electromagnètica, en realitat, un motor elèctric. Va descobrir la inducció electromagnètica, experiments que encara avui dia són la base de la moderna tecnologia electromagnètica. Treballant amb l’electricitat estàtica, va demostrar que la càrrega elèctrica s’acumula a l’exterior dels conductors elèctrics carregats, amb independència del que pugui haver en el seu interior. Aquest efecte s’anomena gàbia de Faraday. Faraday empraria posteriorment aquest principi per construir la dinamo, l’ancestre dels actuals generadors elèctrics. Cap a la fi de la seua carrera Faraday va proposar que les forces electromagnètiques s’estenien a l’espai buit al voltant del conductor. Aquesta idea va ser rebutjada pels seus col·legues científics, i Faraday no va viure prou per veure-la finalment acceptada. El concepte de Faraday, de les línies de flux emanant dels cossos carregats i dels imants, va proporcionar la manera de visualitzar els camps elèctrics i magnètics. Aquest model intel·lectual va ser crucial per a l’exitós desenvolupament dels dispositius electromecànics que va dominar l’enginyeria i la indústria durant la resta del segle XIX.

 

Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »