609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA
CONFERÈNCIA: JOAN ANTON CATALÀ AMIGÓ

27 DE MARÇ 2018 – RESUM

 “100 QÜESTIONS SOBRE L’UNIVERS”

Explica les parts del llibre amb preguntes : Com es va saber que el nostra Univers va tenir un inici?. En què consisteix la teoria del Big Bang? Quan va començar tot?. Així, va desglossant la conferència amb exemples molt clars, com és per exemple, per explicar l’expansió de l’Univers, utilitza la imatge d’un globus que s’infla on hi ha pintades galàxies per interpretar que les galàxies es distancien per l’estirament de l’espai que amb l’expansió, les galàxies se separen. No és que les galàxies es moguin, senzillament segueixin l’estirament de l’espai. També comente on cau el centre de l’univers i diu que el nostre cosmos no té res que s’assembli a un centre. Pel ponent, la creació de l’univers va significar també la creació del que anomenen espai.  Com que l’espai no existia abans del Big Bang, no podem dir que aquest tingués lloc en cap ubicació. I per descobrir que no hi ha un centre, recórrer al senzill exemple del globus: si l’univers és la superfície de l’inflable, veurem que no hi ha cap lloc afavorit. No hi ha un lloc on hagi començat a expandir-se. Formem part de l’univers. No podrem sortir mai del cosmos i tampoc mirar-nos-el des de fora. Estem limitats a les tres dimensions. Ens parla del “forats negres” situant-los en el límit del coneixement. Considera que són regions de l’espai molt enigmàtiques i de forma simplificada, ens explica què són i què és el que els fa tan especials.

Aleshores, cal llegir el llibre  “100 QÜESTIONS SOBRE L’UNIVERS: DEL BIG BANG A LA RECERCA DE VIDA”. Un llibre fàcil, entenedor i a la vegada, entendrem si és possible que allà a fora existeixi, la matèria tal com la coneixem, formada per àtoms, pot ser molt minoritària o diferent. També, entendrem els famosos forats negres i el que hi ha en el centre de la nostre galàxia: la Via Làctia. A resultes de tota l’expansió de l’invers que actua a tot arreu , per què nosaltres no ens expandim?. Així, explica les forces que mantenen els objectes lligats entre sí, a pesar de l’efecte de l’expansió. A gran escala, de fet, la força que domina és la gravetat que comenta abastament juntament amb els forats negres, protagonistes d’una bona part de la xerrada.

Carme Mas –  AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »