609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

Breu resum conferència Dr. Xavier Luri
QUÈ ÉS LA MATÈRIA FOSCA? – RESUM
12 D’ABRIL 2018

Matèria fosca (matèria hipotètica) de composició és desconeguda.. És possible que el 24% de la massa de l’univers estigui en forma de matèria fosca  la qual es pot deduir a partir dels efectes gravitatoris sobre galàxies, és a dir, la gravetat de les galàxies visibles dins de  cúmuls de galàxies era massa petita la gravetat enfront  la gran velocitat de les galàxies exteriors (les que no estan dins de cúmuls galàctics), de manera que hi ha d’haver  una força amb més massa per algun lloc. El principal  fonament per suposar l’existència de la matèria fosca prové del moviment gravitatori de galàxies i cúmuls de galàxies.

Un dels problemes de la matèria fosca és descobrir de què està formada. És matèria normal que simplement no podem observar? O és matèria formada per partícules fins ara desconegudes?. No se’n sap res. D’aquí l’adjectiu “foscor” aplicat a la matèria fosca.

 

Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »