609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA Dr. XAVIER LURI  i  Dr. J.M.CARRASCO

3 DE MAIG 2018 – RESUM

CONFERÈNCIA – DUET CIENTÍFIC:  “ELS NOSTRES ORIGENS CÒSMICS”

ELS NOSTRES ORIGENS tenen a veure amb les estrelles. la primera pregunta és de què estan fetes les estrelles: un %  d’ hidrogen   + % d’heli + % petit d’altres elements.

Un Duet Científic molt coordinat, amb diapositives molt ben explicades començant per explicar què és una estrella, com es forma, quina transformació té al llarg de la seva vida. Un estel, és un massiu i lluminós format per plasma, que es manté en equilibri per la seva pròpia gravetat. Durant almenys una part de la seva vida, una estrella brilla fins que crema l’hidrogen i s’exhaureix .
La massa total d’una estrella és el determinant principal de la seva evolució i el seu destí. Les altres característiques d’una estrella, incloent el diàmetre i la temperatura, canvien al llarg de la seva vida. Un gràfic que enfronta la temperatura d’una estrella amb la seva lluminositat, és el conegut a diagrama de Hertzsprung-Russell, que permet determinar l’edat i l’estat evolutiu d’una estrella.
En molts estels es poden apreciar certes tonalitats cromàtiques, sobretot les vermelles, El Sol és clarament groguenc. Això és perquè l’estel emet més llum groga que no pas d’altres colors.

La vida d’una estrella comença amb el col·lapse gravitatori d’una nebulosa composta sobretot per hidrogen, juntament amb heli i traces d’elements més pesats. Una vegada el nucli estel·lar és prou dens, l’hidrogen comença a esdevenir heli per la fusió nuclear i allibera energia en el procés. Quan el combustible d’hidrogen s’acaba, s’expandeix per convertir-se en una gegant vermella. Mentrestant, el nucli es converteix en un romanent estel·lar: una nana blanca, una estrella de neutrons o (si és suficientment massiva) un forat negre. Les estrelles també poden formar part d’una estructura molt més gran, com ara un cúmul estel·lar o una galàxia. Es calcula la temperatura de les estrelles segons el color que tenen. Les blaves són més calentes que les grogues, i les grogues són més calentes que les vermelles..

Les estrelles, però, no són eternes, també tenen la seva vida i la seva extinció. L’evolució d’una estrella sol ser la següent: Primer es forma l’estrella a partir d’un núvol de gas i pols còsmica; després es va fen gegant i continua estable mentre va consumint la seva matèria; finalment, l’estrella comença a dilatar-se i es va refredant. Amb aquest procés, creix i es converteix en una gegant roja fins que esclata i es transforma en una Nova. Després de milions d’anys esdevé una Nana groga. Es va fen més petita i brilla amb llum blanca o blava fins que s’apaga. El Sol és la més propera a la Terra i per tant la més estudiada.

 

Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »