609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

ESDEVENIMENT ARTÍSTIC POÈTIC-MUSICAL

“ELS SONS DE LA CIÈNCIA” – “La calidesa del to poètic”

 

Dr. DAVID JOU –  POEMES PROPIS

FÍSICA

L’INFINIT

LLUM

DUALITAT ONA-CORPUSCLE

HOMENATGE A RAMÓN Y CAJAL

EVOLUCIÓ

ÚLTIMA CLASSE D’UN PROFESSOR DE FÍSICA

ACOMPANYAMENT MUSICAL AMB:

Dr. GABRIEL FERNÁNDEZ  BORSOT – GUITARRA – (JUNTA AASCV)

ÀNGELS BOIX – ACORDIÓ DIATÒNIC

  

 

POETA I FÍSIC ENS FAN REFLEXIONAR SOBRE LA NOSTRA RELACIÓ AMB EL TOT.

DAVID JOU (SITGES, 1953) ÉS POETA, DOCTOR EN FÍSICA, CATEDRÀTIC DE FÍSICA DE LA MATÈRIA CONDENSADA A LA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA I DOCTOR HONORIS CAUSA DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA.

VA PASSAR LA INFANTESA ENVOLTAT D’OBRES D’ART DEL SEU AVI   L’ESCULTOR PERE JOU, I DE LLIBRES DE LA SEVA MARE “BIBLIOTECÀRIA”. TÉ UNA PROFUNDA ESTIMA PEL PAISATGE DE SITGES. PUBLICA POEMES DES QUE TENIA QUINZE ANYS I, ALS DISSET, VA PUBLICAR EL SEU PRIMER LLIBRE (l’ECO DE SITGES). EL POETA CONFESSA QUE TÉ FACILITAT PEL PENSAMENT ABSTRACTE I QUE AIXÒ L’HA FET DECANTAR-SE PER UNA POESIA “MÉS AVIAT METAFÍSICA” EN LA QUAL CONFLUEIXEN LA CIÈNCIA I LA RELIGIÓ, “DUES MANERES PER MI FASCINANTS DE VEURE EL MÓN I LA VIDA”, DIU EL DR. DAVID JOU.

AMB MÉS D’UNA VINTENA DE POEMARIS PUBLICATS (MOLTS, TRADUÏTS A ALTRES LLENGÜES), AIXÍ COM NOMBROSOS ESTUDIS CIENTÍFICS, ASSAIGS I TRADUCCIONS -ENTRE D’ALTRES, DE LES OBRES MÉS RELLEVANTS D’STEPHEN HAWKING-,

EL DR, JOU EDIFICA PONTS ENTRE CIÈNCIA, HUMANISME I RELIGIÓ. UTILITZA EL DIÀLEG  AMB UN MATEIX, AMB LA NATURA, AMB EL TOT, PER CONSTRUIR ELS SEUS VERSOS DE GRAN PROFUNDITAT. UNA PROFUNDITAT QUE ENS OFEREIX AMB CADASCUNA DE LES SEVES OBRES.

PER CITAR ALGUNES DE POÈTIQUES (DE LES MOLTES QUE EN TÉ):

JOU, DAVID. CARTOGRAFIES DE DÉU.
JOU, DAVID. L’AVINGUDA I EL LABERINT.
JOU, DAVID. LES ESCRIPTURES DE L’UNIVERS.
JOU, DAVID. POEMES DE NADAL I DE SETMANA SANTA.
JOU, DAVID. LA POESIA DE L’INFINIT. CIÈNCIA I MÍSTICA.
JOU, DAVID. L’ÈXTASI I EL CÀLCUL.
JOU, DAVID. L’URACÀ SOBRE ELS MAPES

PEL QUE FA ALS ASEPCTES FORMALS DE LA SEVA OBRA POÈTICA, HA EXPLORAT FORMES INUSUALS, AMB UN FORT COMPONENT VISUAL, INSPIRADES TANT EN LE IMATGES DE LA  NATURA (ARBRES, COVES, PLUJA..) COM TEORIES DE LA FÍSICA (COSMOLOGIA) I DE LA BIOLOGIA( CODI GENÈTIC). AMB UNA PROFUNDA ESTIMACIÓ PEL PAISATGE DE SITGES, AL QUAL SE SENT MOLT ARRELAT, HA FET QUE AQUEST INDRET FOS UN MICROCOSMOS POÈTIC ON S’HA INSPIRAT PER ESCRIURE VERSOS MÉS MEDITERRANIS.

HEM ESCOLLIT DUES ESTROFES DEL POEMA, “EN UN BOSC, AMB LLUM DE LLUNA”, DEL POEMARI ‘LA MÍSTICA DELS DIES’ (VIENA EDICIONS, 2015). ELL MATEIX EN  FA UN COMENTARI TOT SEGUIT.

EN UN BOSC, AMB LLUM DE LLUNA

“En la nit, en el bosc, sota el cel estrellat,
m’he sentit unit amb el Tot,
i el Tot era això: nit, bosc, cel,
brisa, humitat, el xerric dels grills,
i no calia res més,
cap Déu, cap transcendència”,
confessen alguns.

Però mai no sabem del tot què és el Tot!:
per tal que hi hagi el bosc, la nit,
el cel estrellat, el vent, els grills,
cal molt més que això:
un ordre matemàtic profundíssim,
una sintonia de constants físiques,
unes ruptures de simetria delicades,
un univers immens, una evolució llarguíssima.

ELL MATEIX ENS EN FA UN COMENTARI I VA DIR:

DAVID JOU: “CLAR DE LLUNA D’ESTIU EN UN BOSC AMIC: QUINA MERAVELLA I QUIN MISTERI! ENS SENTIM IMMERSOS EN LA NATURA AMB UNA PROFUNDITAT SORPRENENT, UNITS AMB EL NOSTRE ENTORN AMB UNA INTENSITAT INEXPRESSABLE. SEMBLA QUE NO CALGUI MÉS, QUE NO CALGUI CAP DÉU, CAP ALTRA REALITAT QUE LA QUE ENS INUNDA ELS SENTITS I L’EMOCIÓ. EXPERIÈNCIA GAIREBÉ MÍSTICA… PERÒ LA FÍSICA ENS DIU QUE PERQUÈ TOT AIXÒ EXISTEIXI HI HA D’HAVER MOLT MÉS: UN ORDRE CÒSMIC SUBTILÍSSIM, UN UNIVERS DE MILERS DE MILIONS D’ANYS LLUM DE RADI, UNA SINTONIA PRECISA ENTRE CONSTANTS FÍSIQUES UNIVERSALS … QUAN TE  N’ADONES, ET SENTS PART D’UNA RAÓ QUE DESBORDA EL BOSC, LA LLUNA, LA GALÀXIA, L’EMOCIÓ, EL SENTIMENT….

 AGRAÏM AL DR.JOU QUE AVUI ENS RECITI I COMENTI ELS SONS DE LA CIÈNCIA A TRAVÉS DELS POEMES QUE HA ESCOLLIT …ACOMPANYAT AMB MÚSICA DE GUITARRA DR. GABRIEL FERNÁNDEZ (JUNTA DIRECTIVA) I ÀNGELS BOIX (ACORDIONISTA)

 

 


 

CARME MAS – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »