609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA PROFESSOR RAMON PASCUAL
4 d’OCTUBRE 2018 – RESUM

CONFERÈNCIA:  “PER QUÈ ÉS FEYNMAN TAN FAMÓS?

Richard Phillips Feynman, considerat com un dels científics més importants del segle XX, va néixer a Nova York el 1918 i va morir a Los Angeles el 1988. Es va llicenciar a l’Institut de Tecnològic de Massachusetts i es va doctorar en Física Teòrica a la universitat de Princeton el 1942.
Va impartir classes a la Universitat de Cornell fins que en 1945 va ser reclutat per participar en el projecte Manhattan. Posteriorment, l’any 1950, va ser nomenat professor titular de la càtedra de física teòrica en el Califòrnia Institute of Technology. Allà va desenvolupar el millor del seu treball com físic, i especialment els seus estudis sobre electrodinàmica quàntica, que li van valer el premi Nobel de física de 1965, compartit amb Shin-Ichiro Tomonaga i Julian Schwinger. “Crec que puc dir amb seguretat que ningú entén la mecànica quàntica”. És una de les cites més repetides de Richard Feynman que cobra sentit quan s’entén com funcionaven els fins engranatges mentals de qui va ser, a més d’una de les més prestigioses figures de la física teòrica de tots els temps, un dels científics més populars del segle XX.
El 1986, va ser requerit per participar en la “Comissió Rogers” que va investigar el desastre de la llançadora espacial “Challenger”.
Feynman va ser a més un extraordinari docent, que s’esforçava a transmetre aquella visió del coneixement pur. Tenia idees molt profundes sobre el que significa entendre alguna cosa. En 1979 va ser declarat “l’home més intel·ligent del món”.
Tot això facultava Feynman per desenvolupar la seva física en terrenys que resulten difícils d’entendre. Mentrestant va inventar els diagrames que porten el seu nom i que representen pictòricament el comportament de les partícules:  observar  intuïtivament com un positró actua com un electró viatjant cap enrere en el temps. Feynman mai va renunciar al coneixement pur sense metàfores. És en un dels divulgadors científics més reconeguts del segle XX, amb un carisma únic. Fantàstic visionari dels grans avenços científics. Aquesta curiositat per aprendre acompanyar a Richard Feynman durant la resta de la seva vida. No obstant això, el costat més personal de Feynman és que no va viure temps fàcils sobretot quan va morir la seva esposa. La mort de Arline Greenba va sumir Richard Feynman en la tristesa durant els dos següents anys. Malgrat la seva difícil situació personal va seguir treballant, especialitzant-se en el camp de l’electrodinàmica quàntica i introdueix els principis de nanotecnologia.
      

     

 

Carme Mas

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »