609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA CONFERÈNCIA: SUPERNOVES Dr. JORDI ISERN

14 DE FEBRER 2019

RESUM CONFERÈNCIA

La pregunta que fa el ponen en primer llor: Què és Una supernova? i comenta que  és una explosió estel·lar que pot manifestar-se en llocs de l’univers on abans no s’havia detectat res i s’ha comprovat que s’expandeixen de manera accelerada. En realitat, un supernova és una bola la llum.


Com es produeix un a supernova
? El Sol està fet d’hidrogen, heli i metalls. El Sol i les estrelles són esferes de gas incandescent. Les estrelles han de tenir una vida finita: neixen i moren. Les evidències de la mort de les estrelles són força evidents, les de naixement no tant. Fonamentalment s’originen a partir d’estrelles de gran massa, que ja no poden fusionar més el seu esgotat nucli, el que les porta a contraure’s sobtadament i generar, en el procés, una forta emissió d’energia. També hi ha un altre procés més violent encara, capaç de generar espurnes fins i tot molt més intenses. Succeeixen quan una nana blanca  companya d’una altra estrella, encara activa, afegeix suficient massa d’aquesta i procedir a la fusió instantània de tot el seu nucli, la qual cosa genera una explosió termonuclear que expulsa gairebé tot, el material que la formava.

La vida d’una estrella depèn, essencialment, de la seva massa; si són de massa petita, evolucionen cap a gegants vermelles, després les gegants vermelles expulsen les capes exteriors i deixen al descobert el nucli més intern de l’estrella on es produeixen les reaccions nuclears i el resultat  és una bola amb densitats elevades i van donant voltes i voltes i es van refredant, sinó formen part d’un sistema doble. Les de massa més gran es converteixen en súpergegants vermelles, perden matèria i col·lapsen amb l’estrella de neutrons provocant una supernova i deixant com a residu una estrella de neutrons. Però com neixen? En el medi interestel·lar hi ha matèria i estrelles que brillen i la matèria està amagant les estrelles, amb infraroig es veuen estrelles que estan en el procés de néixer. En els núvols inter.estelars hi conviuen dues forces: Una les forces Gravitatòries que concentren la matèria i la força Gradent de pressió que dispersen la matèria. Quan la Gravitació guanya, es forma l’estrella. En la natura tenim quatre forces: la força nuclear feble que desintegra els protons i neutrons, la força nuclear forta que manté el nuclis atòmics junts,  la força electromagnètica i la força gravitatòria que és la més feble de la natura però és la que sempre guanya. Aleshores, una estella es forma quan la gravitació guanya i la vida d’una estrella és una lluita contra la gravitació que sempre guanya, excepte en el cas de les nanes blanques i les estrelles de neutrons que queda estabilitzat.

El disc de rotació: És un núvol de gas amb rotació que gira cada vegada més ràpid i la força gravitatòria més les força centrifuga fan que es formi un disc, on en el centre hi tenim l’estrella i el disc un cop s’ha fermentat, al final tenim un Sistema Planetari.

Edat de la Terra: La desintegració dels elements radioactius indiquen 4200 milions d’anys. Aleshores o el Sol era més jove que la Terra o bé el Sol havia de tenir una altre forma d’energia;, es va trobar aquest forma d’energia gràcies a Einstein que diu que matèria i energia son el mateix i que podem passar de matèria a energia i això es el que fan les reaccions termonuclears. Què passa: La matèria està formada per nuclis atòmics, carregats positivament en l’interior de les estrelles, com que estan carregats positivament es repel·leixen i no els podem fusionar, per fer-ho s’ha d’augmentar la temperatura i  a partir d’una certa temperatura els nuclis s’acosten a tanta velocitat , amb xocs violents, que  superen la barrera elèctrica i poden fusionar-se i al fusionar-se desprenen energia. La barrera elèctrica dependrà del nombre de protons que tinguem a cada nucli, esgotat l’hidrogen l’estrella es contraurà puja la temperatura i l’heli es pot fusionar en si mateix. Quan l’heli s’esgoti, l’estrella es contraurà. Es van combinant elements fins que sols queda una bola de ferro que no pot donar energia  i col·lapse tota l’estrella formant  una estrella de neutrons.

Al final del procés, d’expulsió de matèria en forma de gas i pols, els restant es comprimeix amb una densitat enorme, que ja no és visible, perquè l’estrella original massiva es col·lapsa en un “Forat Negre”. Un forat negre o clot negre és una regió infinita de l’espai-temps provocada per una gran concentració de massa en el seu interior, amb enorme augment de la densitat, el que provoca un camp gravitatori tal que cap partícula material, ni tan sols la llum, pot escapar d’aquesta regió.

Les Supernoves sorgeixen quan una estrella massiva, és a dir de grandíssima massa i molt superior al nostre propi Sol, exhaureixen el combustible nuclear que la manté activa i les immenses forces gravitatòries que exerceix, fan col·lapsar la seva matèria en un objecte anomenat “Estrella de neutrons” , molt més dens i petit i incapaç d’emetre la radiació suficient per escalfar planetes habitables al seu entorn.  Una estrella de neutrons és un romanent estel·lar deixat per una súper gegant després d’esgotar el combustible nuclear en el seu nucli i explotar com una supernova.

El Sol, com qualsevol estrella, també patirà aquest col·lapse algun dia, aproximadament a uns 4.500 milions d’anys, s’expandirà amb un enorme núvol de gasos i pols, concentrant el restant, en un nucli de densitat enorme. Transformant-se en una “Nana Blanca”. La nebulosa planetària NGC 2440 conté una de les nanes blanques conegudes més calents. Les estrelles conegudes com “nanes blanques” poden tenir diàmetres de només una centèsima del Sol. Són molt denses malgrat la seva petita grandària.

L’explosió d’una  supernova és el residu d’una explosió. Tot allò que pot explotar, acaba explotant. Ha comentat el cas de Ouamuamua com a primer asteroide extra -solar detectat.

       

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »