609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

 

RESUM CONFERÈNCIA

Arago va tenir la sort de preservar tots els resultats de les seves investigacions i els va dipositar en el Bureau de Longitudes de París . La qualitat dels seus treballs el converteixen de seguida en un científic famós no només en el si de la comunitat científica sinó també davant l’opinió pública. Alexander von Humboldt li va escriure per conèixer-lo i felicitar-lo, el que va donar lloc a una amistat que duraria fins al final de la seva vida. Com a recompensa per la seva conducta aventurera per la causa de la ciència, va ser triat membre de la Acadèmia Francesa de les Ciències de la molt primerenca edat de 23 anys, i abans de finalitzar l’any 1809 va ser elegit pel consell de l’escola politècnica de París per succeir a Gaspard Monge en el departament de Geometria Analítica . A l’edat de 24 anys, ja era professor a l’Escola Politècnica. Al mateix temps va ser nomenat per l’emperador com un dels seus astrònoms de l’Observatori Reial de París, sent aquesta ciutat la seva residència fins al final dels seus dies, i lloc en el qual va donar les seves famoses i concorregudes “classes d’astronomia popular” des 1812 fins 1845 .

En 1816 va començar a editar juntament amb Joseph Louis Gay-Lussac els Annales de chimie et de physique , que recopilaven les sessions de l’Acadèmia i que encara s’editen al segle XXI. En 1818 o 1819 va procedir amb Biot a executar operacions geodèsiques a la costa de França així com a Anglaterra i Escòcia. Va mesurar els segons d’un pèndol en Leith , Escòcia , així com en les illes Shetland . Els resultats de les observacions realitzades en Espanya van ser publicats en 1821. Arago va ser triat membre del Bureau de Longitudes després d’això, i va contribuir amb els seus anuaris astronòmics durant 22 anys, donant a conèixer importants aportacions d’Astronomia i en certes ocasions d’enginyeria civil.

Arago va fer molt primerenques investigacions sobre la pressió de vapor a diferents temperatures , així com estudis de la velocitat del so des de 1818 fins a 1822 . Les seves observacions sobre el magnetisme van tenir lloc durant el període de 1823 a 1826 . Va ser el descobridor del que s’anomena avui dia magnetisme rotatori , que és un dels fenòmens pels quals és magnetitzada la majoria dels cossos; aquests experiments van ser completats i explicats amb posterioritat per Michael Faraday . Va ajudar a Jean-Augustin Fresnelen els seus treballs de desenvolupament de teories òptiques , sobretot a la confirmació de la teoria de Fresnel sobre la naturalesa ondulatòria de la llum, observant el que avui en dia s’anomena punt d’Arago . Tots dos van fer experiments sobre la polarització de la llum inferint que els moviments del èter eren transversals al moviment de la llum. Amb aquestes teories van arribar a idear el polarímetre així com al descobriment de la polarització circular . La idea general de l’experiència per a la determinació de la velocitat de la llum pels experiments que posteriorment realitzarien Hippolyte Fizeaui Léon Foucault va ser donada per ell en 1838 .

Va fer algunes contribucions en el terreny de les matemàtiques abans de 1830 . Va donar pas a l’escola francesa que vindria al començament del segle XIX , i que segons sembla va entroncar amb els experiments matemàtics .

 

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »