609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSUM: “RELLEGIR CURIE”

Dr. Xavier Roqué

Marie Curie va néixer a Varsòvia (Polònia) el 7 de novembre de 1867 i va morir a Passy (França) el 4 de novembre de 1934.

Nascuda com Maria Salomea Sklodowska, Marie Curie és coneguda per ser la primera dona científica a rebre el Premi Nobel i ser la primera catedràtica de la Universitat de la Sorbona de París.

Filla del professor de Física i Matemàtiques Władysław Skłodowski i de la mestra Bronisława Boguska, Marie Curie era la petita de cinc germans. La seva infància es va veure marcada per la mort d’una de les seves germanes a causa del tifus, ia la mort de la seva mare per tuberculosi quan només tenia 10 anys.

Va néixer i va créixer en una Polònia ocupada, gairebé íntegrament, per les forces de l’Imperi Rus.Obligats a desfer-se de la cultura polonesa, la seva família no es va deslligar mai de les seves arrels.

El patriotisme del pare de Casa fer que els seus supervisors russos li designessin treballs mal remunerats. La seva família va tenir seriosos problemes econòmics, arribant a acollir nens a casa per les nits per poder tenir ingressos extres.

Les dificultats per les quals va travessar des de ben petita no van acovardir el seu desig d’estudiar. Després de cursar els estudis d’ensenyament bàsics, Curie no va poder ingressar en una institució d’educació superior pel sol fet de ser dona. No obstant això, això no va fer més que avivar les seves ganes d’aprendre i va ingressar amb la seva germana Bronia en una universitat clandestina polonesa que admetia dones.

Bronia aviat va marxar a París a estudiar. Per poder acompanyar-la en el futur, Curie va treballar com institutriu -alhora que continuava amb la seva formació- per poder pagar-se la matrícula a la universitat.

En 1891, amb 24 anys, Marie Curie finalment es va traslladar a estudiar a França gràcies als seus estalvis ia l’ajuda del seu pare.

APORTACIÓ A LA CIÈNCIA

A base d’esforç i sacrifici, en 1893, Marie Curie es va llicenciar en Física per la Universitat de París, sent número u de la seva promoció. Tan sols un any més tard, va conèixer al que es va convertir en el seu marit en 1895 i pare de les seves dues filles: el també científic Pierre Curie.

L’interès de Marie Curie per la Física no va acabar després d’aconseguir el seu títol. Va continuar formant-se i el seu següent pas va ser aconseguir el doctorat.

Les investigacions sobre la radiació de l’urani del físic Henri Becquerel i el descobriment dels raigs X per Wilhelm Röntgen van ajudar a Curie a triar el tema de la seva tesi: Investigacions sobre substàncies radioactives.

Fascinat pels avenços de la investigació de la seva dona, Pierre va decidir aparcar els seus estudis sobre magnetisme per poder ajudar-la.

Còmplices en el personal i en el professional, Marie i Pierre Curie van treballar colze a colze en condicions gens fàcils. El 1898 van anunciar el descobriment de nous elements: el radi i el poloni, tots dos més radioactius que l’urani. No obstant això, no va ser fins a quatre anys després quan van poder demostrar la seva troballa.

 

1903 va ser l’any del reconeixement al seu treball.No només va aconseguir el seu Doctorat, sinó també va rebre el Premi Nobel de Física al costat del seu marit i Becquerel per les seves investigacions sobre la radioactivitat.

Tot i la importància de Madame Curie en aquestes troballes, no va tenir el mateix reconeixement que el seu marit. El 1904, Pierre Curie va ser nomenat catedràtic de la Universitat de París i dos anys més tard va passar a ser membre de l’Acadèmia Francesa.

Malauradament, el 1906, un carro de cavalls acabés amb la vida de Monsieur Curie. Aquest revés del destí va fer que Casa ocupés la càtedra de Física del seu marit a la Universitat de la Sorbona, convertint-se en la primera dona catedràtica d’aquesta universitat.

SEGON PREMI NOBEL

Després de la tràgica mort de Pierre, Marie, profundament afectada, va decidir continuar amb les seves investigacions i la seva obstinació a crear un nou i millor laboratori en el qual poder treballar.

Durant els següents anys, va compaginar el seu treball a la Universitat amb la cura de les seves filles i les seves investigacions sobre el radi. Aviat va descobrir que la radioteràpia podria ser un tractament contra el càncer. Això va fer que els experiments de Casa guanyessin adeptes i es popularitzessin.

Gràcies a aquestes investigacions, Marie Curie va guanyar el Premi Nobel de Química el 1911. Hi havia qui va aconsellar a Curie de renunciar al reconeixement i qui, com Albert Einstein , va convèncer a la científica de acceptar-ho. Finalment, ho va acceptar i va anar a la cerimònia de lliurament a Estocolm, deixant patent que la seva vida privada no influïa en el seu treball, tancant la polèmica.

Marie Curie no només va ser una científica pionera, també va tenir un paper molt important durant la I Guerra Mundial. 

Sense mai haver-se lucrat amb les seves troballes, la científica va adquirir diversos automòbils i màquines de raigs X portàtils i va crear “ambulàncies radiològiques”. Gràcies a aquest gest, molts soldats van poder salvar la vida i es va convertir en la directora del Servei de Radiologia de Creu Roja francesa.

Acabada la guerra, Curie va tornar als seus estudis i va formar part de diverses acadèmies científiques com l’Acadèmia Nacional de Medicina de França el 1922 i va obtenir innombrables reconeixements.

Malauradament, a causa de la radiació a la qual va estar exposada en els seus experiments, Marie Curie va morir el 4 de juliol de 1934. No obstant això, les seves aportacions a la ciència i a la societat sempre seran immortals.

Carme Mas-AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »