609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA : “LA LUZ DE ALBA AL SERVICIO DE LA SOCIEDAD”
Dra. Catarina Biscari – Directora General – Sincrotró Alba

2012: Caterina Biscari  – Directora General.

El Sincrotró ALBA és la infraestructura científica i tecnològica més gran de tot Espanya. Està situada a Cerdanyola del Vallès.
Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, que permet veure l’estructura atòmica i molecular de la matèria i estudiar-ne les propietats

La Font de llum de sincrotró Alba és un sincrotró situat al Parc de l’Alba conegut internacionalment com a Barcelona Synchrotron Park, al costat del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona,

L’Alba en realitat és un complex de tres acceleradors: un accelerador de partícules lineal un sincrotró o propulsor d’electrons i un anell d’emmagatzematge. Es creen electrons en el canó d’electrons de la mateixa manera que en un tub de raigs catòdics de televisió, aquests són accelerats a 1 MeV en l’accelerador lineal. Després passen al propulsor d’electrons, de 250 metres de perímetre, on s’acceleren els electrons fins velocitats properes a la de la llum, arribant a una energia de fins a 3 Giga electronvolts (GeV). Aquests electrons s’injecten a l’anell d’emmagatzematge de 268 metres de perímetre que està equipat per produir radiació electromagnètica d’una gamma contínua de longituds d’ona, des de la llum visible fins als raigs X. És una font de tercera generació, en què la major part de la llum procedeix de dispositius d’inserció, com els wigglers o els onduladors.

La radiació obtinguda és útil no només en investigacions en el camp de la física, sinó també en tots els camps de la ciència i la tecnologia en què cal analitzar mostres de petites dimensions com estructures cristal·lines, nous materials, mostres biològiques de contaminants o restes arqueològiques. També pot tenir aplicacions en el disseny de nous fàrmacs i en imatge i teràpies mèdiques.

Aquestes aplicacions es porten a terme en estacions experimentals, anomenades línies de llum (beamlines, en anglès), que recullen i modifiquen la llum sincrotró emesa en l’anell d’emmagatzematge. Cada línia de llum s’especialitza en una tècnica científica, si bé, admeten una certa flexibilitat en la tècnica per incorporar nous casos científics. 

Radiació de Sincrotró
La radiació de sincrotró és una mena de radiació electromagnètica característica produïda per partícules carregades, com ara electrons, que es mouen a gran velocitat, a una fracció apreciable de la velocitat de la llum, en un camp magnètic. Com més ràpid es mouen els electrons, més curta és la longitud d’ona de la radiació.

L’emissió de sincrotró es produeix artificialment als anells d’emmagatzemament d’un sincrotró, i en la natura existeix en els electrons que es mouen a través dels camps magnètics de l’espai a velocitats molt altes, i s’observa en les explosions i en els romanents de supernovesradiogalàxies i púlsars. Les aplicacions de la radiació de sincrotró són molt nombroses, com per exemple, radiocristal·lografia, microminiaturització de circuits integrats, o estudi d’àtoms i molècules.

La missió Alba dedicada a la investigació i desenvolupament tecnològic, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.

Entre els molts objectius de la missió Alba tenim:

Reforçar el compromís de l’ALBA amb la divulgació científica, acostant la ciència de primer nivell al conjunt de la societat.

Estrènyer el vincle entre el Sincrotró ALBA i la societat, eliminant la barrera geogràfica entre la infraestructura i la ciutadania.

Crear ponts entre la comunitat científica i la comunitat educativa, proporcionant als docents contextos reals per treballar la ciència.

Pons entre Alba i Empreses. Investigació i desenvolupament tecnològic així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.

  

Carme Mas – AASCV

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »