609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA: “FÍSICA QUÀNTICA: PROCESSANT INFORMACIÓ AMB ELECTRONS”

Dr. JORDI SORT

La física quàntica qüestiona diverses concepcions intuïtives que construïm a partir de la interacció amb el món físic per donar-li sentit. Una de les més profundes és la causalitat, ja que la quàntica prova que hi pot haver un esdeveniment que no tingui causa.

 

La física quàntica és la branca de la ciència que estudia les característiques, comportaments i interaccions de partícules a nivell atòmic i subatòmic.

 

El quant (quàntum, en llatí) és la mínima quantitat de qualsevol entitat física. Aquest terme va ser pres directament del llatí pel físic alemany Max Planck (1858-1947), i es refereix a la menor quantitat d’energia concentrada en una partícula, com ho és, per exemple, el fotó. Un fotó és un quant de llum.

 

El concepte quàntic va ser creat l’any 1900, en la proposta de la teoria quàntica postulada per Planck, on aquest explicava la radiació del cos negre o cos fosc.

 

La teoria quàntica va ser reforçada en l’any 1905 pel físic Albert Einstein a explicar l’efecte fotoelèctric (per la qual cosa, a més, va guanyar un premi Nobel). Però no va ser fins l’any 1920 que es va determinar que la ciència que estudiaria aquestes partícules passaria a dir mecànica quàntica com una branca de la física.

 

Diferència entre física quàntica i mecànica quàntica
En molts aspectes s’usa les terminologies física quàntica, mecànica quàntica i teoria quàntica com a sinònims. En una forma general signifiquen el mateix tot i que es diferencien en termes teòrics.

 

La mecànica és una branca de la física. La teoria quàntica formalitzada l’any 1912 pel camp de la física es va definir com un camp diferent en l’any 1922 cridant-mecànica quàntica, ja que defineix els moviments i interaccions dels quanta.

Què és un àtom? Un àtom és la part més petita que pot

existir d’un element.

Parts d’un àtom:  Nucli electrons  – Protons Neutrons

Els protons són partícules amb càrrega positiva ( +) i s’escriuen “ p”.

Els neutrons són partícules sense càrrega. Són neutres i s’escriuen “ n”.

Els electrons són partícules amb càrrega negativa ( -) i s’escriuen “ e” o “ e-” .

Com que un àtom és elèctricament neutre, el nombre de càrregues positives ha de ser igual al nombre de càrregues negatives, per tant, p=e.

 

Els elements DEFINICIÓ D’ÀTOM: Un àtom és la part més petita que pot existir d’un element. Si tots els elements estan formats per àtoms, en què es diferencien els àtoms d’un element dels d’un altre? Es diferencien en el nombre de protons que contenen els seus nuclis. Per tant, un àtom esta format per un nucli (protons i neutrons) i un embolcall amb electrons que giren al seu voltant i, cada element està format per àtoms amb un nombre determinat de protons.

 

        

 

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »