609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA: Conferència. “1923: Els perquès i les conseqüències de la visita d’Einstein a Catalunya”

Joaquim Bosch, doctor en Física pel Trinity College Dublin

EL Dijous 05 de març, 2015,el Dr. David Jou, ja ens va parlar d’Einstein en la conferència:  “Einstein entre la llum i la matèria”

El Dr. Joaquim Bosch, aquest dijous 16 de Maig del 2019,  ha desglossat dia per dia la visita del científic Albert Einstein que va visitar Sant Cugat, el 24 de febrer del 1923; Einstein es va desplaçar des de Barcelona al Vallès, en companyia d’aleshores president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, per visitar el Monestir de Sant Cugat.

Després de la visita a Sant Cugat, Einstein va fer un recorregut per les esglésies de Sant Pere de Terrassa. El mateix Puig i Cadafalch havia participat activament en diferents campanyes arqueològiques a les esglésies paleocristianes i romàniques d’Egara. A part de les ciutats vallesanes i de Barcelona, el científic va anar a Espluga de Francolí i Poblet.

El viatge d’Albert Einstein a Catalunya formava part del procés impulsat per diferents sectors de la societat catalana per construir una comunitat científica moderna. El científic, que aleshores ja havia rebut el premi Nobel de Física (per l’efecte fotoelèctric), va impartir un curs a Barcelona gràcies a les gestions d’un dels seus primers divulgadors a Catalunya, Esteve Terrades.

No hi ha dubte que Albert Einstein és un dels científics més rellevants del segle XX i és de sobres conegut per tots nosaltres per les teories de la Relativitat Especial i General que va postular en els anys 1905 i 1915 respectivament. Però el que no sap tanta gent és que Einstein només va guanyar un Premi Nobel durant la seva vida i no va ser per la seva famosa Teoria de la Relativitat. Einstein va rebre el Premi Nobel de Física l’any 1921 per la seva explicació de l’efecte fotoelèctric. I encara que no sembli tan important, l’efecte fotoelèctric és present en moltes de les aplicacions que usem al nostre dia a dia i ens facilita molt la nostra vida. L’efecte fotoelèctric consisteix bàsicament en la capacitat de la llum per a alliberar electrons d’una superfície metàl·lica quan incideix en aquesta. Aquest fet s’aprofita per fer circular un corrent elèctric que es pot usar per a múltiples aplicacions. Gràcies a l’efecte fotoelèctric, per exemple, funcionen els sensors de presència de la porta del garatge o de l’ascensor de casa. Segur que des d’ara, quan sentim a parlar d’aquest eminent científic també el recordarem per altres descobriments a més a més de la relativitat.

       

 

Carme Mas

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »