EXPOSICIÓ DES DEL 30 DE MAIG AL 23 de Juny
MUSEU DE SANT CUGAT
Presentació amb explicació plafons el 30 de Maig
Dr. JORGE ROCHA
Dr.NICOLA BELLOMO
El cel nocturn és ple d’imatges espectaculars que atrauen la nostra mirada i ens fan volar la imaginació. Tot i això, allà fora hi ha molt més del que podem veure, molt més per descobrir.
L’exposició “Viatge cap a l’univers fosc“ proposa un recorregut per les fascinats fronteres de la cosmologia i la gravetat, que van des de la matèria fosca i l’energia fosca, als forats negres i les ones gravitacionals.
Jorge Rocha: Nascut a Lisboa (Portugal) el 1979, va estudiar Enginyeria Física Tecnològica a l’ “Instituto Superior Técnico” de Lisboa i es va doctorar en Física Teòrica per la “University of California Santa Barbara” (Estats Units), sota la direcció del Prof. Joseph Polchinski. Després de tornar a Lisboa, on va realitzar el seu primer postdoctorat, va arribar a la Universitat de Barcelona (UB) amb una beca europea Marie Curie el 2015. Des de llavors ha estat investigador a l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB. La seva recerca es centra en l’estudi de teories de la gravitació i dels forats negres.
Nicola Bellomo : Nacido en Feltre (Italia) en el 1991, se ha graduado en Fisica en la Universidad de Padova bajo la supervision de Sabino Matarrese. En seguida empezo’ un doctorado en Cosmologia en la Universidad de Barcelona, bajo la supervision de Licia Verde. Su recerca se centra en Cosmologia, en particular en el estudio de propriedades de la materia oscura.
Mostra de com n’és de vast el nostre univers, amb imatges i comentaris de centenars d’objectes des dels més enormes fins als inimaginablement petits. El 1915 Albert Einstein va formular la seva Teoria de la Relativitat General, un pilar de la física moderna que ha transformat la nostra manera d’entendre l’espai, el temps i la gravetat. Però, què és exactament la Relativitat General? i, què va predir Einstein?. Evolució de la distribució de matèria durant tota la història de l’univers. Es pot veure com, a partir d’una distribució pràcticament uniforme, la matèria es va acumulant al voltant de petites sobre densitats i finalment es crea la xarxa còsmica i les galàxies. Què passa realment dins dels forats negres? L’objectiu d’aquest lloc web és dur-vos a la frontera del que es coneix. Una animació de com LIGO detecta les ones gravitacionals quan passen els observatoris
Carme Mas