609 76 52 51 -- ASSOCIACIÓ ASTRONÒMICA SANT CUGAT-VALLDOREIX astronomia-junta@astronomia.cat

RESSENYA CONFERÈNCIA

 ELS BRAÇOS ESPIRALS DE LA GALÀXIA

19 desembre – 20:00 – 21:30

PROFESSORA CARME JORDI NEBOT

Doctora en Física per la Universitat de Barcelona, professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la mateixa universitat, membre de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Una galàxia espiral és un cert tipus de galàxia originàriament descrit per Edwin Hubble el 1936 en la seva obra The Realm of the Nebulae (‘El regne de les nebuloses’) i, com a tal, forma part de la seqüència d’Hubble. Les galàxies espirals consisteixen en un disc galàctic giratori pla que conté estrelles, gas i pols, i una concentració central d’estrelles conegudes com a protuberàncies. Aquestes estan envoltades per un halo molt més feble d’estrelles, moltes de les quals resideixen en els cúmuls globulars.

Les galàxies espirals s’anomenen per les estructures espirals que s’estenen des del centre cap al disc. Els braços espirals són llocs de formació estel·lar en curs i són més brillants que el disc que envolta a causa de les joves estrelles OB calentes que els habiten.

Aproximadament, s’observen dos terços de totes les espirals per tenir un component addicional en forma d’estructura a manera de barra, que s’estén des de la protuberància central, en els extrems dels quals comencen els braços espirals. La proporció d’espirals barrades en relació amb les seves cosines sense barres ha canviat al llarg de la història de l’univers, amb només un 10% que contenen barres fa aproximadament 8 milions d’anys, a més o menys una quarta part fa 2,5 milions d’anys, fins a l’actualitat, en què més de dos terços de les galàxies en l’univers visible (volum Hubble) tenen barres.

Ha estat recentment confirmat (en els anys 1990) que la nostra Via Làctia és una espiral barrada, tot i que la barra en si és difícil d’observar des de la nostra posició en el disc galàctic. L’evidència més convincent de la seva existència prové d’un estudi recent, realitzat pel telescopi espacial Spitzer, de les estrelles al centre de la galàxia.

Juntament amb les galàxies irregulars, les galàxies espirals representen aproximadament el 60% de les galàxies en l’univers local. Es troben sobretot a les regions de baixa densitat i són rares en els centres dels cúmuls de galàxies.

Braços espirals

Els braços espirals són regions d’estrelles que s’estenen des del centre de les galàxies espirals i barrades. Aquestes regions llargues i primes semblen una espiral i, per tant, pel seu nom, donen galàxies espirals. Naturalment, les diferents classificacions de les galàxies espirals tenen diferents estructures de braços. Per exemple, les galàxies Sc i SBc tenen els braços molt lliures, mentre que les galàxies Sa i SBa tenen els braços ben embolicats (amb referència a la seqüència Hubble). De qualsevol manera, els braços espirals contenen moltes estrelles joves, blaves (causa de l’alta densitat de la massa i l’alta taxa de formació d’estrelles), que fan que els braços siguin tan brillants.

 

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, punxi l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »